Asbest in uw bloembak? Het kan!

Waarom kan er asbest zitten in bloembakken?

Vroeger werd asbest zo’n beetje gezien als wondermiddel. Daarom werd het bij veel verschillende producten toegepast, ook in bloembakken.  Een asbesthoudende bloembak is lichter en steviger dan een bloembak die volledig van cement is gemaakt. Belangrijk om te weten is dat plastic nog helemaal niet zo heel lang bestaat, de variant op basis van aardolie is pas in 1930 uitgevonden en kwam pas veel later echt op de markt. 30 jaar geleden was het dus een logische en voordelige keuze om voor asbest te gaan bij het vervaardigen van bloembakken. 

Zo werkt JongDijk

Hoe kunt u een asbest bloembak herkennen?

Gelukkig zijn er een aantal kenmerken waar u een asbesthoudende bloembak aan kunt herkennen. Zo is een asbest bloembak veel dunner en lichter dan betonnen bloembakken. Vaak zijn asbest bloembakken grijs van kleur, maar er zijn ook enkele witte varianten.

Vaak wordt gedacht dat het bij asbesthoudende bloembakken gaat om bakken voor buiten, maar dit is niet correct. Er bestaan ook plantenbakken voor binnen waar asbest in kan zitten. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden bij het controleren van uw bakken. 

Het verwijderen van een asbest bloembak: wat moet u doen?

Asbesthoudende plantenbakken kunt u afgeven bij een container park of recyclagepark. Gaat het om een kleine bloembak? Ook dan is het belangrijk dat u medische voorzorgen neemt om zo gezondheidsrisico’s te voorkomen. U kunt hierbij denken aan handschoenen, een mondmasker en een overall. Heeft u dit gedaan, dan kunt u de bak het beste in een plastic zak plaatsen en hem zo naar een containerpark te brengen.

Is de plantenbak te groot om in een zak te vervoeren, dan kunt u de bak natmaken. Op deze manier komen asbestvezels minder snel in de lucht terecht.  Vervolgens kunt u de bloembak met iets afdekken en zo naar de containerpark vervoeren. Let erop dat u ook in dit geval medische voorzorgsmaatregelen neemt. 

Verder zijn er ook nog een aantal dingen die u absoluut niet mag doen. Zo mag u in geen geval de bloempot in stukken breken of afspuiten met een hogedrukspuit. Asbestvezels krijgen zo vrij spel en dat is wat u te allen tijde niet wilt. Is de plantenbak te zwaar om door u alleen getild te worden? Vraag dan anderen om hulp en zorg dat ook zij een beschermende overall en mondmasker dragen. 

Is de asbesthoudende plantenbak beschadigd?

Heeft u beschadigde uit asbest vervaardigde bloembakken in uw tuin of woning staan? Dan raden wij u ten zeerste af om zelf de plantenbak te verwijderen. Verkeerd de bak in slechte staat of is deze erg beschadigd, dan liggen de asbestvezels al bloot en dan zijn de gezondheidsrisico’s niet te overzien. Twijfelt u over de staat van uw bloembak, bijvoorbeeld om dat deze broos is, maar niet per se stuk? Neem dan contact op met ons team, wij voorzien u graag van persoonlijk advies voor uw situatie. 

Asbest laten verwijderen door professionals

JongDijk is een deskundig en professioneel bedrijf, gespecialiseerd in het saneren van asbest voor particulieren en bedrijven. Al onze medewerkers zijn in het bezit van de nodige certificaten. Bovendien zijn ze op de hoogte van de laatste technieken en regelgeving. Het materiaal wat we gebruiken om de saneringen mee uit te voeren voldoet te allen tijde aan alle milieu- en veiligheidseisen. 

Veiligheid boven alles, hard werken en samen sterk staan, dat is het team van JongDijk. Onze vakmensen zijn betrokken, zijn goed opgeleid en hebben jarenlange ervaring. Wij gaan geen project in de weg.  Door onze centrale ligging kunnen we snel bij u ter plaatse zijn, waar in Nederland dan ook. Niet zo gek dat we inmiddels een gevestigde naam zijn binnen de saneringsbranche. Wilt u meer weten over onze dienstverlening? Of wilt u advies over asbestsanering in uw woning of bedrijfspand? Neem dan contact door te bellen naar 085 0470 470 of vraag direct een offerte aan. 

Hulp nodig?

Asbesthoudende materialen zijn met het blote oog niet te herkennen. Weet u niet zeker of u met asbest te maken hebt? Neem dan contact op met het team van JongDijk. 

Zodra wij het vermoeden hebben dat er sprake is van asbest op uw locatie, dan adviseren wij een asbestinventarisatie te laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf. 

Hechtgebonden of niet-hechtgebonden asbest laten verwijderen?

JongDijk Asbestsanering is dé expert open gebied van hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest.

Scroll naar boven