Chroom 6 verwijderen? Kies voor JongDijk.

Niet iedereen kan zomaar chroom 6 verwijderen. Om gezondheidsrisico’s te voorkomen dient chroom 6 op een vakkundige en bovenal veilige manier gesaneerd te worden. 

Met JongDijk bent u een stap dichterbij de oplossing. 

Chroom 6 verwijderen? Kies voor JongDijk.

Niet iedereen kan zomaar chroom 6 verwijderen. Om gezondheidsrisico’s te voorkomen dient chroom 6 op een vakkundige en bovenal veilige manier gesaneerd te worden. 

Het is toegestaan om chroom 6 te verwijderen onder vergelijkbare condities als bij asbest wordt toegepast. Er worden serieuze veiligheidsmaatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat men niet wordt blootgesteld aan schadelijke stoffen die bij verwijdering van chroom 6 vrijkomen. 

Met JongDijk bent u een stap dichterbij de oplossing. 

Wat is chroom 6?

Chroom 6 is een verzamelnaam voor een aantal diverse chemische stoffen. Door de roestwerende eigenschap van de stof, werd chroom 6 vroeger veelal verwerkt in primer of coating in branches als de infrastructuur, industrie en luchtvaart. Plekken waar u nog meer chroom 6 zou kunnen tegenkomen zijn:

 • Kozijnen
 • Bruggen en hekwerken
 • Installaties
 • Vaar- en voertuigen
 • Hoogspanningsmasten
 • Kunstwerken
jongdijk-chroom-6-verwijderen

Schadelijke gevolgen van chroom 6

In de afgelopen jaren is men steeds meer te weten gekomen over chroom 6. Zo is gebleken dat blootstelling aan de stof ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen. Inademing van de stof kan onder meer keelpijn, kortademigheid, astmatische klachten, longoedeem en neuszweren tot gevolg hebben. Oogcontact met chroom 6 kan ernstige lokale schade veroorzaken, zoals vertroebeling en beschadiging van het hoornvlies, waar huidcontact kan leiden tot ontstekingen en zweren. 

Het risico ontstaat vaak op het moment dat er onderhouds- of sloopwerkzaamheden aan de met chroom 6 behandelde materialen uitgevoerd wordt. Om deze reden is het dan ook ten zeerste aan te raden om, bij signalering van de chroom 6, dit op een vakkundige en veilige manier te laten verwijderen. Voor meer informatie over chroom 6 kunt u de website van het RIVM raadplegen. 

Blootstelling voorkomen

Vanwege de gezondheidsrisico’s kunt u het beste blootstelling aan chroom 6 proberen te voorkomen. Houd daarvoor de volgende veiligheidsregels in acht:

 • Ga niet aan de slag met verf waar chroom 6 in verwerkt zit.
 • Zagen lassen, schuren, slijpen of verbranden van roestvrijstaal of andere chroomhoudende metalen of objecten met chroom 6 houdende verf zijn taken die u beter kunt vermijden. 
 • Kom niet in contact met geconserveerd hout.
 • Ga niet onbeschermd werken met cement (vooral in natte toestand). 
 • Tijdens verwerken van leer kunnen chroom 6 deeltjes loslaten, doe dit dan ook niet zonder bescherming. 
Saneren-van-chroom-6

Chroom 6 verwijderen

Chroom 6 is vooral gevaarlijk wanneer de coating of verf bewerkt wordt, bijvoorbeeld door schuren of stralen. Het is daarom van belang dat de stof zeer zorgvuldig wordt verwijderd. Is de aanwezigheid van chroom 6 geconstateerd, dan wordt er een plan van aanpak opgesteld.

Vervolgens worden de chroom oppervlaktes te ontzien van de gevaarlijke stof. Daarna wordt de ruimte altijd nagelopen op eventuele achtergebleven sporen. Een project wordt alleen afgerond wanneer het chroom daadwerkelijk in zijn geheel is verwijderd. 

Veiligheid voorop

Bij de verwijdering van chroom 6, is veiligheid een belangrijk speerpunt. Het waarborgen van de veiligheid voor zowel u als uw omgeving heeft de hoogste prioriteit. Daarom wordt er gewerkt volgens specifieke veiligheidsvoorschriften. In de praktijk houdt dit in dat op de betreffende binnenlocaties beschermde luchtdichte kleding gedragen. Bovendien wordt de gevaarlijke stof direct afgezogen. Zo kan het niet in de open lucht terecht komen. Wordt er in de buitenlucht gewerkt, dan wordt het materiaal hierop aangepast en zo schade aan het milieu voorkomen. 

De kosten van chroom 6 verwijderen

De kosten voor het verwijderen van chroom 6 zijn van diverse factoren afhankelijk, waaronder de hoeveelheid. Zo bepalen de hoeveelheid materialen die afgestort moeten worden de hoogte van de stortkosten. Ook de omstandigheden en de methode waarmee het materiaal verwijderd dient te worden spelen een rol. Vul geheel vrijblijvend ons offerteformulier in en u ontvangt binnen 24 uur een exacte en scherpe prijsopgaaf per e-mail. 

Vraag hier uw chroom 6 offerte aan

Formulier Chroom 6

Naam(Vereist)

Direct advies nodig?

Heeft u vragen tijdens het invullen van het online offerteformulier?

Neem gerust contact met ons op. Onze specialisten staan u graag te woord.

Maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17:00 uur telefonisch bereikbaar.

Dit is JongDijk B.V.

Scroll naar boven