De risico's van asbest
We weten allemaal dat asbest schadelijk is voor de volksgezondheid, maar wat zijn nu precies de risico’s van asbest? Is er bijvoorbeeld reden tot paniek als er zich asbest in huis bevindt? Hier kunnen we duidelijk antwoord op geven: er is geen directe reden tot paniek, maar voorzichtigheid is zeker van belang. Door het inademen van losse asbestvezels kunnen namelijk na lange tijd longziektes en kanker ontstaan. Laat u dus goed informeren en het asbest deskundig verwijderen.
Wanneer is asbest gevaarlijk?
Asbest is alleen gevaarlijk bij het inademen van losse vezels. Dus niet bij aanraking bijvoorbeeld. Hoe schadelijk het is hangt af van de totale hoeveelheid asbestvezels die een persoon tijdens zijn leven inademt. Hoe meer abest ingeademd wordt, hoe groter de kans op ziektes. Er zijn helaas ook gevallen bekend van personen die zeer weinig vezels ingeademd hebben en toch te maken hebben gekregen met ernstige gezondheidsproblemen.
Wat is de meest gevaarlijke asbest?
Asbest kan zowel hechtgebonden als losgebonden zijn. Losgebonden asbest is de meest gevaarlijke vorm van asbest doordat de vezels niet of nauwelijks aan een dragermateriaal gebonden zijn. Wanneer deze asbestvezels vrijkomen door bijvoorbeeld een verbouwing en ingeademd worden, kunnen zij schadelijk zijn voor de gezondheid. Crocidoliet en amosiet zijn de twee gevaarlijkste vormen van asbest. Deze soorten worden ook wel blauwe en bruine asbest genoemd. Lees meer over de verschillende soorten asbest.
Zijn de gevaren van asbest overdreven?
Hoewel de risico’s overduidelijk zijn, vinden sommige mensen dat de gevaren van asbest overdreven zijn. Is dit terecht? Wat ons betreft niet.
In het verleden werden vooral bouwvakkers, maar ook bewoners, veelvuldig blootgesteld aan asbest. Veel van hen hebben te maken gekregen met de schadelijke (en onomkeerbare) gevolgen hiervan. Asbest is bij wet verboden sinds 1994 en dat is zeker niet zonder reden!
