Is asbest gevaarlijk?

Bij het horen van het woord asbest, gaan vaak al alle alarmbellen rinkelen, maar is dit terecht? Zijn alle soorten asbesthoudende materialen schadelijk? En hoe gevaarlijk is asbest? Op deze pagina vindt u alle informatie over de gezondheidsrisico’s. 

Voor advies of meer informatie over asbest kunt u bellen naar 085 0470 470. U kunt natuurlijk ook direct een vrijblijvende offerte aanvragen

De risico's van asbest

We weten allemaal dat asbest schadelijk is voor de volksgezondheid, maar wat zijn nu precies de risico’s van asbest? Is er bijvoorbeeld reden tot paniek als er zich asbest in huis bevindt? Hier kunnen we duidelijk antwoord op geven: er is geen directe reden tot paniek, maar voorzichtigheid is zeker van belang. Door het inademen van losse asbestvezels kunnen namelijk na lange tijd longziektes en kanker ontstaan. Laat u dus goed informeren en het asbest deskundig verwijderen.

Wanneer is asbest gevaarlijk?

Asbest is alleen gevaarlijk bij het inademen van losse vezels. Dus niet bij aanraking bijvoorbeeld. Hoe schadelijk het is hangt af van de totale hoeveelheid asbestvezels die een persoon tijdens zijn leven inademt. Hoe meer abest ingeademd wordt, hoe groter de kans op ziektes. Er zijn helaas ook gevallen bekend van personen die zeer weinig vezels ingeademd hebben en toch te maken hebben gekregen met ernstige gezondheidsproblemen.

Wat is de meest gevaarlijke asbest?

Asbest kan zowel hechtgebonden als losgebonden zijn. Losgebonden asbest is de meest gevaarlijke vorm van asbest doordat de vezels niet of nauwelijks aan een dragermateriaal gebonden zijn. Wanneer deze asbestvezels vrijkomen door bijvoorbeeld een verbouwing en ingeademd worden, kunnen zij schadelijk zijn voor de gezondheid. Crocidoliet en amosiet zijn de twee gevaarlijkste vormen van asbest. Deze soorten worden ook wel blauwe en bruine asbest genoemd. Lees meer over de verschillende soorten asbest.

Zijn de gevaren van asbest overdreven?

Hoewel de risico’s overduidelijk zijn, vinden sommige mensen dat de gevaren van asbest overdreven zijn. Is dit terecht? Wat ons betreft niet. 

In het verleden werden vooral bouwvakkers, maar ook bewoners, veelvuldig blootgesteld aan asbest. Veel van hen hebben te maken gekregen met de schadelijke (en onomkeerbare) gevolgen hiervan. Asbest is bij wet verboden sinds 1994 en dat is zeker niet zonder reden!

meest gevaarlijke asbest
Crocidoliet (blauwe asbest) is de meest gevaarlijke asbest die er is. Het komt vooral voor in spuitasbest (limpet).

Asbest ingeademd?

Heeft u asbest ingeademd? Bij een korte blootstelling aan asbestvezels is de kans klein op ziektes. Het risico wordt logischerwijs groter als u vaker of langdurig asbest heeft ingeademd. Ook speelt het type asbest een rol. De kans op asbestkanker of longaandoeningen hangt af van de hoeveelheid vezels waaraan de longen blootgesteld worden.

Symptomen bij inademen asbest

Wanneer u asbest heeft ingeademd, zult u op het moment zelf geen symptomen waarnemen. De symptomen van het inademen van asbest komen pas veel later aan het licht. Het kan soms tientallen jaren duren voodat de klachten beginnen. Symptomen zijn: moeilijk ademhalen, hoesten, vocht achter de longen of in de buikholte, pijn op de borst of in de schouderbladen, gewichtsverlies en koorts.

Per ongeluk asbest gesloopt?

De schrik kan er goed inzitten als u onverwacht tijdens sloopwerkzaamheden asbest aantreft en het vermoeden heeft dat u asbestvezels heeft ingeademd. Is er direct reden tot paniek als u per ongeluk asbest heeft gesloopt? Dat ligt onder andere aan de soort asbest en de hoeveelheid die in uw longen terecht is gekomen. U doet er altijd goed aan om dit met uw huisarts te bespreken.

Neem geen risico met asbest.

Heeft u materialen met asbestvezels in of rondom uw woning of pand geconstateerd? Neem geen risico met het zelf verwijderen van asbest. Vrijgekomen asbestvezels kunnen zeer gevaarlijk zijn.

Woont u in regio Amsterdam, Den Haag, Rotterdam of UtrechtSchakel JongDijk Asbestsanering in. Door onze centrale ligging zijn we snel ter plaatsen.

Vraag direct online een offerte aan, u ontvangt binnen 24 reactie. Vragen? Bel 085 0470 470.

Veroorzaakt asbest kanker?

Bij het woord asbest denkt u waarschijnlijk al snel aan kanker. Deze gedachte is niet onterecht, want asbest kan inderdaad kanker veroorzaken (mesothelioom). Voordat dit het geval is, moeten er wel een flinke hoeveelheid asbestvezels zijn ingeademd. Pas jaren later kan er hierdoor een kwaaraardige tumor ontstaan.

Hoe veroorzaken asbestvezels kanker? Dit heeft te maken met het HMGB1 molecuul. Dit molecuul wordt afgegeven door lichaamscellen wanneer deze met asbest in aanraking zijn geweest. Dit molecuul zorgt voor ontstekingsreacties die kunnen leiden tot het ontstaan van een tumor.

Asbest is schadelijk voor de longen

Asbest is schadelijk voor de longen als u voor een lange tijd regelmatig asbestvezels heeft ingeademd. De stoflongziekte asbestose is het gevolg van blootstelling aan asbest. Vezels nestelen zich in het longweefsel. Jaren later kan dit leiden tot de eerste symptomen van deze longziekte.

Wat is mesothelioom?

Mesothelioom is een kwaadaardige tumor die meestal in het borstvlies ontstaat. Dit is het vlies dat tussen de ribben en de longen zit. Mesothelioom groeit vaak vanuit het borstvlies naar de organen in de buurt. Bijvoorbeeld naar de longen, het middenrif en de organen in de buik. De oorzaak van mesothelioom is bijna in alle gevallen blootstelling aan asbest. Daarom heet deze ziekte ook wel asbestkanker.

Wat is asbestose?

Het inademen van asbestvezels kan leiden tot de stoflongziekte asbestose, waarbij het longweefsel beschadigd is door het inademen van asbest. Er is sprake van zogenaamde bindweefselvorming in de longen. De wanden van de longblaasjes worden steeds dikker worden, waardoor het moeilijker wordt om genoeg zuurstof binnen te krijgen. 

Is asbest in huis gevaarlijk?

Zolang de vezels van asbest niet loskomen door bijvoorbeeld het slopen of door een brand is asbest in huis niet gevaarlijk. Toch doet u er goed aan om de asbest wel te laten verwijderen, want er kan altijd iets gebeuren waardoor de vezels wel vrijkomen. Denk bijvoorbeeld aan een lekkage waardoor bijvoorbeeld een asbestplaat gesloopt moet worden. Voor asbest geldt te alle tijden: wees voorzichtig, laat u adviseren om het veilig en deskundig te laten verwijderen. 

Zijn asbest golfplaten gevaarlijk?

Asbest golfplaten dienen vaak als daken op schuren, stallen of garages. Deze dakbedekking werd veel gebruikt in gebouwen van voor 1994. Als u de asbestplaten netjes op hun plek laat liggen, zijn ze niet gevaarlijk. Dit wordt anders als u bijvoorbeeld de platen gaat zagen of er gaten in boort. Ook het verweren van dit type asbestdak kan de oorzaak zijn van het vrijkomen van asbestvezels, welke gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. 

Is een asbest schoorsteen gevaarlijk?

In veel schoorstenen gebouwd voor 1994 bevindt zich asbest. Asbest kenmerkt zich door zijn isolerende en brandwerende vermogen en om deze reden is er vaak asbest gebruikt bij het bouwen van schoorstenen. Maar is een asbest schoorsteen gevaarlijk voor u als bewoner? Zolang u de asbest met rust laat en het niet zelf sloopt is dit in principe niet het geval. Maar mocht er bijvoorbeeld een schoorsteenbrand uitbreken, dan is de kans groot dat er asbestvezels vrijkomen.

Tot slot: gezondheidsrisico's

Onderschat de gezondheidsrisico’s van asbest niet. Treft u asbest aan? Ga hier dan voorzichtig mee om en vraag advies van een asbestinventarisatie- en/of asbestsaneringsbedrijf. Blootstelling aan asbestvezels kan leiden tot ernstige ziektes, die onomkeerbaar zijn.

Belangrijk!

Bent u in aanraking gekomen met asbest? Of twijfelt u of u asbest ingeademd heeft? Neem dan contact op met uw huisarts. 

Meer lezen over asbest?

Asbestverwijdering

Asbestverwijdering

Bent u op zoek naar een ervaren, gecertificeerd asbestverwijderings bedrijf? Neem contact op met JongDijk. Wij zijn u graag van dienst.

Hoe asbest herkennen?

Hoe asbest herkennen?

Asbestvezels kunt u niet met het blote oog zien. Lees hier hoe u asbesthoudende materialen in uw woning of bedrijfspand kunt herkennen.

Asbest in uw woning

In huizen die gebouwd zijn voor 1994 kunnen asbesthoudende materialen verwerkt zitten. Heeft u asbest in uw woning en gaat u verbouwen?

Scroll naar boven