Asbest isolatie

Asbest in isolatie veel toegepast

Voorheen werd asbest enorm veel verwerkt in verschillende producten. Asbest heeft namelijk een aantal goede eigenschappen; het is sterk, slijtvast en kan goed tegen zuren en hoge temperaturen. Ideaal dus om te gebruiken als isolatiemateriaal. Later bleek echter dat er ook grote nadelen verbonden zitten aan de toepassing van asbest in producten. 

Zo werkt JongDijk

Toepassingen van asbest in isolatiemateriaal

Asbest bestaat uit minuscule kleine vezels die zeer geschikt zijn om warmte binnen of juist buiten te sluiten. Het werd voorheen dan ook massaal gebruikt om voor goede isolatie te zorgen. Het ging hierbij niet alleen om de isolatie van muren, maar om vrijwel elk aspect van isoleren. Zowel warmte isolatie als geluidsisolatie, asbest was voor beiden zeer geschikt. 

Tegenwoordig zijn we ons er zeer van bewust dat asbest schadelijk is en denken we wel drie keer na voordat we het zouden gebruiken. Bovendien is asbest al een tijdje verboden in Nederland en veel andere landen. Maar wat is er eigenlijk zo schadelijk aan asbest als isolatiemateriaal en waarom is het zoveel schadelijker dan bijvoorbeeld asbest in dakplaten? 

Waarom is asbest isolatie gevaarlijk?

Bij isoleren asbest gaat het vaak om opgespoten asbest (spuitasbest). Op deze manier kon een groot oppervlak relatief snel geïsoleerd worden, waardoor de kosten laag bleven. Spuitasbest behoort tot de niet-hechtgebonden asbestsoort en is door het snel vrijkomen van asbestvezels zeer gevaarlijk voor de gezondheid. 

Waar is asbesthoudende isolatie te vinden?

Voor 1980 was het gebruik van asbest in isolatie vrij standaard omwille van de goede isolerende eigenschappen samen met een goedkope prijs. Er zullen dus nog veel ruimtes en objecten zijn waar asbesthoudende isolatie te vinden is. In de meeste gevallen zal asbest isolatie te vinden zijn rond objectend ie warm moeten blijven, niet warm mogen worden of juist warmte transporteren zoals radiatoren, ventilatiekanalen, expansievaten en waterleidingen. Het asbest zit meestal verwerkt in de buitenste pleisterlaag van de isolatie en heeft een grijze kleur dat doet denken aan cement. Let er op dat asbest isolatie eenvoudig is over te schilderen en daardoor ook wit, beige of een andere kleur kan zijn. 

Asbest isolatie herkennen

Asbest in isolatie is zeer lastig te onderscheiden van niet-asbesthoudende isolatie. Dit komt vooral doordat er vroeger veel organische materialen werden gebruikt in isolatie, zoals stro of dierenharen. Twijfelt u over de aanwezigheid van asbest? Dan raden we altijd aan om een erkend asbestbedrijf in te schakelen. De specialisten kunnen een onderzoek doen om te constateren of er sprake is van asbest. Blijkt dit het geval, dan mag u dit onder geen beding zelf verwijderen. Het gaat immers om niet-hechtgebonden asbest en dit mogen particulieren niet zelf verwijderen. Raadpleeg daarom een asbestspecialist. 

Mag asbest isolatie blijven liggen?

Op zich is het niet verboden om asbesthoudend isolatiemateriaal in je woning te hebben. Echter zal de isolatie rond leidingen of andere objecten wel vernieuwd moeten worden en dan kan u niet anders dan de asbest isolatie te laten verwijderen. 

Heeft u voor volgend jaar een renovatie of verbouwing op de planning staan, dan kunt u het asbesthoudende materiaal het beste nog even laten zitten en een asbestrapport laten opmaken. Zo krijgt u zich op de planning en de kosten van de asbestverwijdering. Doet u dit niet, dan heeft u kans dat uw project vertraging oploopt. 

Subsidie aanvragen bij gemeenten

Heeft u asbest in uw woning aangetroffen, dat betekent da niet automatisch dat u de volledige kosten voor de sanering zelf hoeft te dragen. Sommige gemeenten hebben namelijk budget voor asbestverwijdering beschikbaar in het kader van energiezuiniger wonen. 

Met de EnergieSubsidiewijzer kunt u eenvoudig en snel controleren of uw gemeente het verwijderen van asbest subsidieert. Bij de beschikbare subsidies vindt u een overzicht waarin u kunt zien wat de voorwaarden van het ontvangen van de subsidie zijn en om wat voor bedrag het gaat. Bovendien ziet u in een oogopslag waar u de subsidie kunt aanvragen. 

Asbest verwijderen door professionals

JongDijk staat voor veiligheid, vakkundigheid en teamwork. Wij zijn een professioneel bedrijf gespecialiseerd in het saneren van asbest voor  bedrijven en particulieren. Onze medewerkers beschikken over de nodige certificaten en zijn op de hoogte van de laatste technieken en regelgeving. Het materiaal waar we mee werken voldoet te allen tijde aan de milieu- en veiligheidseisen. We zijn dan ook niet voor niets uitgegroeid tot een gevestigde naam binnen de saneringsbranche. 

Heeft u te maken met asbest in uw woning of kantoorpand? Neem dan contact op met onze specialisten. Wij verwijderen vakkundig en bovenal veilig het asbest. 

Hulp nodig?

Asbest is zeer lastig te herkennen. Twijfelt u over de aanwezigheid van asbest? Neem dan contact op met het team van JongDijk. 

Hebben wij het vermoeden dat er sprake is van asbest, dan adviseren wij om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf. 

Hechtgebonden of niet-hechtgebonden asbest laten verwijderen?

JongDijk Asbestsanering is gespecialiseerd in het verwijderen van zowel hechtgebonden als niet-hechtgebonden asbest.

Scroll naar boven