Asbest in uw tapijt, wat te doen?

Tapijt met asbest

Al een tijd geleden werd asbest op veel verschillende manieren gebruikt in de bouw. Het gaat hier niet Alleen om bouwmaterialen zoals cement en golfplaten, maar ook veel in tapijt. Het gaat vooral om vinyl. Ook wel vloerzeil genoemd, waar de kans groot is dat er asbest in zit. Dit vloerzeil was in de periode van 1963 t/m 1983 te koop en is veel gebruikt in keukens en op trappen. Maar hoe weet u of er asbest in uw tapijt zit?

Zo werkt JongDijk

Asbest in tapijt herkennen

Is er sprake van asbest in uw tapijt. Dan gaat het dus vooral om een vinyl vloer. Het asbest kunt u herkennen aan een viltachtige onderlaag wat doet denken aan karton. De onderlaag is lichtgrijs tot lichtbeige van kleur, maar kan in sommige gevallen ook lichtgroen zijn. Naast vinyl tapijt zijn er ook nog een paar tapijttegels waar asbest in zal kunnen zitten. Ook hierbij lijkt de onderlaag om karton of grof papier. Is er sprake van asbest in het tapijt, dan kan deze makkelijker beschadigen. Bovendien kunnen er snel asbestvezels vrijkomen. Deze vezels zijn praktisch onzichtbaar en kunnen zeer veel schade aan uw gezondheid aanbrengen.

Asbest zit nooit in onderstaande vloer soorten:

  • Buigzaam zeil met een dikke, bruine, harige onderzijde;
  • Stijve, zeilachtige vloerbedekkingen met een harde, ruwe onderzijde;
  • Soepel zeil met een onderkant van kunststof (plastic) of foam (schuim);
  • Breekbaar, dun zeil met doffe, zwarte of rode onderkant.

Wat moet u doen bij asbest in uw tapijt?

Heeft u geconstateerd dat er asbest in uw tapijt zit en vraagt u zich af wat u nu moet doen? De eerste stap die wij altijd aanraden, is het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie. In dit onderzoek wordt er gekeken of er asbest is en hoeveel asbest aanwezig is. Ook op welke plek het precies zit. Vervolgens dient de asbest verwijderd te worden door een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf, zeker wanneer het tapijt waarin het asbest in zit snel kan beschadigen.

Wij raden u ten zeerste af om zelf aan de slag te gaan met het verwijderen van asbest. Tijdens de sanering is de kans namelijk aanzienlijk groot dat er asbestvezels vrijkomen en dit kan nare gezondheidsrisico’s met zicht meebrengen. Schakelt u een professioneel bedrijf in, dan kunt u er zeker van zijn dat al het asbest vakkundig verwijderd wordt. 

Asbest verwijderen door JongDijk

Bent u er achter gekomen dat u last heeft van asbest of heeft u het vermoeden dat u last heeft van asbest? Neem dan contact op met de specialisten van JongDijk. Wij zijn een professioneel bedrijf gespecialiseerd in het vakkundig en bovenal veilig saneren van asbest voor bedrijven en particulieren. Onze medewerkers beschikken over de nodige certificaten en zijn op de hoogte van de laatste technieken en regelgeving. Bovendien voldoet het materiaal waar we de saneringen mee uitvoeren te allen tijde aan de milieu- en veiligheidseisen. We zijn dan ook niet voor niets uitgegroeid tot een gevestigde naam binnen de saneringsbranche. 

Hulp nodig?

Asbest is zeer lastig te herkennen. Twijfelt u over de aanwezigheid van asbest? Neem dan contact op met het team van JongDijk. 

Hebben wij het vermoeden dat er sprake is van asbest, dan adviseren wij om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf. 

Hechtgebonden of niet-hechtgebonden asbest laten verwijderen?

JongDijk Asbestsanering is gespecialiseerd in het verwijderen van zowel hechtgebonden als niet-hechtgebonden asbest.