Asbest in uw tapijt, wat te doen?

Tapijt met asbest

Al een tijd geleden werd asbest op veel diverse manieren gebruikt in de bouw. Het gaat hier niet alleen om bouwmaterialen zoals cement en golfplaten, maar ook veel in tapijt werd asbest gebruikt en dan met name in vinyl. Dit wordt ook wel vloerzeil genoemd. Vloerzeil was vooral in de periode van 1963 t/m 1983 te koop en is veel gebruikt in keukens en op trappen. 

Wij verstaan ons vak.

Direct advies nodig?

Heeft u vragen over het herkennen van asbest of weet u zeker dat er sprake is van asbest in uw woning, schuur of kantoorpand?

Neem gerust contact met ons op. Onze specialisten staan u graag te woord. 

Maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17:00 uur telefonisch bereikbaar.

Asbest Amersfoort

Asbest in tapijt herkennen

Is er sprake van asbest in uw tapijt. Dan gaat het dus vooral om een vinyl vloer. Het asbest kunt u herkennen aan een viltachtige onderlaag wat doet denken aan karton. De onderlaag is lichtgrijs tot lichtbeige van kleur, maar kan in sommige gevallen ook lichtgroen zijn. Naast vinyl tapijt zijn er ook nog een paar tapijttegels waar asbest in zal kunnen zitten. Ook hierbij lijkt de onderlaag om karton of grof papier. Is er sprake van asbest in het tapijt, dan kan deze makkelijker beschadigen. Bovendien kunnen er snel asbestvezels vrijkomen. Deze vezels zijn praktisch onzichtbaar en kunnen zeer veel schade aan uw gezondheid aanbrengen.

Asbest zit nooit in onderstaande vloer soorten:

  • Buigzaam zeil met een dikke, bruine, harige onderzijde;
  • Stijve, zeilachtige vloerbedekkingen met een harde, ruwe onderzijde;
  • Soepel zeil met een onderkant van kunststof (plastic) of foam (schuim);
  • Breekbaar, dun zeil met doffe, zwarte of rode onderkant.

Inspectie aan huis

Heeft u geconstateerd dat er asbest in uw tapijt zit en vraagt u zich af wat u nu moet doen? De eerste stap die wij altijd aanraden, is het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie. In dit onderzoek wordt er gekeken of er asbest is en hoeveel asbest aanwezig is. Ook op welke plek het precies zit. Vervolgens dient de asbest verwijderd te worden door een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf, zeker wanneer het tapijt waarin het asbest in zit snel kan beschadigen.

Wij raden u ten zeerste af om zelf aan de slag te gaan met het verwijderen van asbest. Tijdens de sanering is de kans namelijk aanzienlijk groot dat er asbestvezels vrijkomen en dit kan nare gezondheidsrisico’s met zicht meebrengen. Schakelt u een professioneel bedrijf in, dan kunt u er zeker van zijn dat al het asbest vakkundig verwijderd wordt. 

Asbest in vloerbedekking herkennen

Asbest in vloerbedekking is vaak te herkennen aan zijn grijze, soms groenachtige kleur. Meestal komt asbest in vloerbedekking in deze kleur voor omdat er chrysotiel is gebruikt, tegenwoordig wordt dit ook wel wit asbest genoemd. Asbest was met name populair als onderlaag voor vinyl vloerbedekking, ook wel bekend als vloerzeil, voornamelijk tussen 1963 en 1983. Beschadiging van asbesthoudende vloerbedekking kan leiden tot het vrijkomen van vezels. Dit gebeurt vooral wanneer de onderlaag wordt aangetast, bijvoorbeeld door het buigen van de vloerbedekking. Om risico’s op de gezondheid zo klein mogelijk te houden is het aan te raden om deze asbest te laten verwijderen door een veilige en vakkundige specialist. Voorafgaand aan verwijdering wordt er altijd een grondige inventarisatie uitgevoerd om het risico hiervan te beoordelen. Twijfelt u of er asbesthoudende vloerbedekking aanwezig is in uw woning? Vraag dan een asbestinventarisatie aan om het risico voor u te kunnen beoordelen.

Kosten asbest verwijderen

Het is logisch dat u graag een prijsinschatting wilt hebben zodat u weet wat u kunt verwachten. Het is echter lastig om een inschatting te maken zonder de specifieke informatie over uw situatie. Ieder asbestproject is immers uniek. De prijs is onder meer afhankelijk van factoren als waar de asbest is gelokaliseerd, de hoeveelheid en de asbestsoort. Wilt u de exacte prijs van uw project weten? Vul dan ons online offerteformulier in en u ontvangt binnen een dag een scherpe en complete prijsopgave per mail! 

Meer informatie over asbest

Asbest inventarisatie

Wilt u asbest laten verwijderen, dan dan heeft u een asbestinventarisatierapport uitgevoerd door een gecertificeerd inventarisatiebureau nodig. 

Neem geen risico. Asbest verwijderen vereist een deskundige aanpak. Kies voor JongDijk. Gecertificeed specialist in binnen- en buitensaneringen.

Asbest offerte aanvragen

Wij hanteren scherpe prijzen voor asbestverwijdering. Vraag direct online een offerte aan bij JongDijk. U ontvangt binnen 24 uur reactie in uw mailbox.

Asbest herkennen

Hoe kunt u asbest herkennen en is het gevaarlijk? Lees hier informatie over onder meer het asbestverwijderingsbesluit, subsidies en meer

Vraag hier uw vrijblijvende asbest offerte aan

Naam(Vereist)
Max. bestandsgrootte: 128 MB.

Scroll naar boven