Asbest in uw vloerbedekking, wat te doen?

Vloerbedekking met asbest

Voorheen werd asbest op veel diverse manieren in gebouwen verwerkt. Het gaat hier niet alleen om bouwmaterialen zoals cement en golfplaten, maar ook veel in vloerbedekkingen. Met name in vinylvloerbedekking, ook wel vloerzeil genoemd, kan asbest zitten. Dit vloerzeil was in de periode van 1963 t/m 1983 te koop en is veel gebruikt in keukens en op trappen. Maar hoe weet u of er asbest in uw vloerbedekking zit?

Zo werkt JongDijk

Asbest in vloerbedekking herkennen

Is er sprake van asbest in vloerbedekking, dan gaat het dus vooral om vinyvloerbedekking. Het asbest kunt u herkennen aan een viltachtige onderlaag wat doet denken aan karton. De onderlaag is lichtgrijs tot lichtbeige van kleur, maar kan in sommige gevallen ook lichtgroen ogen. Naast vinyl zijn er nog een zeer beperkt aantal soort tapijttegels waar asbest in kan zitten. Ook hierbij lijkt de onderlaag om karton of grof papier. Is er sprake van asbest in de vloerbedekking, dan kan deze makkelijker beschadigen. Bovendien kunnen er snel asbestvezels vrijkomen. Deze vezels zijn praktisch onzichtbaar en kunnen zeer veel schade aan uw gezondheid aanbrengen. 

Asbest zit nooit in onderstaande vloerbedekking soorten:

  • Buigzaam zeil met een dikke, bruine, harige onderzijde;
  • Stijve, zeilachtige vloerbedekkingen met een harde, ruwe onderzijde;
  • Soepel zeil met een onderkant van kunststof (plastic) of foam (schuim);
  • Breekbaar, dun zeil met doffe, zwarte of rode onderkant.

Wat moet u doen bij asbest in uw vloerbedekking?

Heeft u geconstateerd dat er asbest in uw vloerbedekking zit en vraagt u zich af wat u nu moet doen? De eerste stap die wel altijd aanraden, is het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie. Tijdens dit asbestonderzoek wordt er gecontroleerd hoeveel asbest er aanwezig is en op welke plek het precies zit. Vervolgens dient de asbest verwijderd te worden door een gecertificeerd asbestbedrijf, zeker wanneer de vloerbedekking waarin het asbest aanwezigheid snel kan beschadigen. 

Wij raden u ten zeerste af om zelf aan de slag te gaan met het verwijderen van asbest. Tijdens de sanering is de kans namelijk aanzienlijk groot dat er asbestvezels vrijkomen en dit kan nare gezondheidsrisico’s met zicht meebrengen. Schakelt u een professioneel bedrijf in, dan kunt u er zeker van zijn dat al het asbest vakkundig verwijderd wordt. 

Asbest verwijderen door JongDijk

Bent u er achter gekomen dat u last heeft van asbest of heeft u het vermoeden dat u last heeft van asbest? Neem dan contact op met de specialisten van JongDijk. Wij zijn een professioneel bedrijf gespecialiseerd in het vakkundig en bovenal veilig saneren van asbest voor bedrijven en particulieren. Onze medewerkers beschikken over de nodige certificaten en zijn op de hoogte van de laatste technieken en regelgeving. Bovendien voldoet het materiaal waar we de saneringen mee uitvoeren te allen tijde aan de milieu- en veiligheidseisen. We zijn dan ook niet voor niets uitgegroeid tot een gevestigde naam binnen de saneringsbranche. 

Hulp nodig?

Asbest is zeer lastig te herkennen. Twijfelt u over de aanwezigheid van asbest? Neem dan contact op met het team van JongDijk. 

Hebben wij het vermoeden dat er sprake is van asbest, dan adviseren wij om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf. 

Hechtgebonden of niet-hechtgebonden asbest laten verwijderen?

JongDijk Asbestsanering is gespecialiseerd in het verwijderen van zowel hechtgebonden als niet-hechtgebonden asbest.

Scroll naar boven