Asbestcement, wat is het en hoe is het te herkennen?

Wat is asbestcement?

Van alle asbestsoorten is asbestcement het meest voorkomend. Het is simpelweg cement waar asbestvezels doorheen gemengd zijn. Wanneer asbestvezels aan nat cement worden toegevoegd, wordt de kwaliteit van het cement verhoogd, met als gevolg dat de asbest vormvast, waterdicht én brandwerend is. Omdat asbestcement eenvoudig te verwerken is, werd het tot 1993 veel gebruikt in bouwtoepassingen. 

Zo werkt JongDijk

Is asbestcement gevaarlijk?

Het antwoord is: ja, asbestcement is zeer gevaarlijk, gezien het tot wel 10 procent asbestvezels bevat. Toch is er ook goed nieuws. Asbestcement behoort namelijk tot het type hechtgebonden asbest. Dit wil zeggen dat de asbestvezels stevig in het draagmateriaal is verankerd, in dit geval het cement. Hierdoor kunnen de asbestvezels niet zomaar in de lucht terecht komen. Alleen bij beschadiging of bewerking van het draagmateriaal bestaat er het risico’s vrijkomen. 

Asbest wordt pas echt gevaarlijk wanneer men er voor een langere tijd mee in aanraking komt. Zo zijn de gevolg voor een bouwarbeider die jarenlang met cementasbest heeft gewerkt vele malen groter zijn dan voor een ander. Dat neemt niet weg dat sommige personen gevoeliger voor ziektes zijn dan anderen. Sporadisch contact met asbest kan reeds voldoende zijn om er 10 jaar later alsnog ziek van te worden. 

Asbestcement herkennen

We krijgen vaak de vraag hoe cementasbest te herkennen is. Helaas is het antwoord hierop niet zo eenvoudig. Asbest is namelijk met het blote oog niet waarneembaar. Wel is het mogelijk om diverse toepassingen te doorlopen en nader te onderzoeken, zoals:

  • Van welke fabrikant is het materiaal?
  • Wanneer werd de toepassing gefabriceerd?
  • Is de toepassing later bewerkt?

Belangrijk is om niet te vergeten te controleren of de toepassing geen onderliggende lagen heeft die wellicht wél asbestvezels bevat. Zo kan het zijn dat u golfplaten heeft onderzocht en deze geen asbest blijken te bevatten, maar het onderdak waarop de golfplaten geplaatst zijn wel. Bij twijfel over de aanwezigheid van asbest raden we eigenlijk altijd aan om een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf in te schakelen. Middels een asbestinventarisatie kan uw twijfel worden weggenomen. 

Toepassingen van asbestcement

Vaak wordt er gedacht dat asbestcement uitsluitend gebruikt is bij golfplaten en/of asbestleien. Dit is echter niet waar, asbestcement komt namelijk voor in veel diverse toepassingen. 

Asbestcement gaat langer mee én was bestand tegen zuren en vochtdoorsijpeling, waardoor het ideaal was voor waterleidingen en rioleringen. Daarnaast is asbestcement eenvoudig in vorm te gieten, wat het ideaal maakte voor schoorsteenkanalen, luchtkanalen, pijpleidingen, schouwkappen en schouwafvoer. De meest voorkomende toepassing van asbestcement is in golfplaten. Asbestplaten zijn te herkennen aan hun honingraatpatroon. Daarnaast hebben deze golfplaten altijd een merkteken, namelijk AT, NF of CAF. Tot slot kan er ook in oude bloembakken nog asbest voorkomen. Vroeger was plastic nog geen logisch materiaal om bloembakken van te vervaardigen. Stenen bakken werden dan ook gefabriceerd uit asbestcement, want dit was lichter en steviger. 

Asbest laten verwijderen

Het moge duidelijk zijn dat asbest gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen. Zo zijn de asbestvezels zeer schadelijk voor de longen. Wij adviseren dan ook altijd om het asbest te laten verwijderen door specialisten. Hiervoor kunt u terecht bij JongDijk Asbestsanering. Onze wachttijden zijn kort en dus kunnen we snel uw project oppakken. 

Vanuit de wetgeving wordt er verlangd dat alle asbest golfplaten verwijderd worden. Eerder stond het jaartal hiervan vastgesteld op 2024. Na meerdere gesprekken in de Eerste Kamer is het uitgesteld naar 2028. Wilt u op de hoogte blijven van het Asbestverwijderingsbesluit? U vindt al het laatste nieuws omtrent dit onderwerp op onze website. 

Zelf asbest verwijderen: mag dat?

In verband met de gezondheidsrisico’s raden wij u ten zeerste af om zelf met asbest in de weer te gaan. Komen de asbestvezels los, dan is uw gezondheid in direct gevaar. Desalniettemin zijn er toch een aantal situaties waarin u vrij bent om het asbest zelf te verwijderen. Gaat u hiermee aan de slag, let er dan op dat hier bepaalde regels aan verbonden zitten. Houdt u zich hier niet aan, dan kunt u een fikse boete riskeren. Milieu Centraal biedt alle informatie u nodig heeft. Zo hebben ze een checklist met hoe u asbesthoudende materialen kunt herkennen en een stappenplan voor wat u moet doen als u daadwerkelijk asbest heeft geconstateerd. Wilt u liever zeker weten dat de asbestsanering volgens de regels gedaan worden, dan kunt u uiteraard het team van JongDijk inschakelen. 

Hulp nodig?

Asbest is zeer lastig te herkennen. Twijfelt u over de aanwezigheid van asbest? Neem dan contact op met het team van JongDijk. 

Hebben wij het vermoeden dat er sprake is van asbest, dan adviseren wij om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf. Wij kunnen dit proces voor u regelen! 

Hechtgebonden of niet-hechtgebonden asbest laten verwijderen?

JongDijk Asbestsanering is gespecialiseerd in het verwijderen van zowel hechtgebonden als niet-hechtgebonden asbest.

Scroll naar boven