Asbestkarton: de gevaren en hoe te herkennen

Wat is asbestkarton?

Inmiddels is het redelijk bekend dat asbest voorheen in veel producten en toepassingen is gebruikt. Dat er ook asbestkarton bestond weten echter veel minder mensen. Zoals de naam doet vermoeden bestaat asbestkarton uit karton en asbest. Het werd veelal toegepast bij platen die dienen als isolatie van diverse apparaten of objecten. Ook kan het aan de onderkant van vinyltegels zitten, aan de achterkant van radiotoren of rond ventilatiekanalen. 

Zo werkt JongDijk

Hoe is asbestkarton te herkennen?

Isoleren werd een stuk makkelijker en goedkoper door het gebruik van asbestkarton. Doordat asbestvezels brandbestendig zijn, was het voor de hand liggend om het te gebruiken bij warme toepassingen of apparaten. Bovendien is Asbesthoudend karton soepel, zodat het makkelijk in bochten of hoeken geplaatst kon worden. De kleur van asbestkarton varieert van wit tot grijs. In sommige gevallen zijn de kartonnen platen opgemaakt in een dubbele laag en bevat alleen de bovenste of buitenste laag asbest. Asbestkarton is te vergelijken met asbestpleister of stucwerk met asbestvezels. 

Hoe is asbestkarton te herkennen?

Vanwege de isolerende en warmtegevende werking, is asbestkarton terug te vinden rond radiotoren en ventilatoren, maar ook ventilatiekokers, verbindingen van leidingen en valse muren. 

Hoe gevaarlijk is asbesthoudend karton?

Asbestkarton kan wel tot 60% asbestvezels bevatten. Dit is behoorlijk veel. Bovendien behoort asbestkarton tot het type niet-hechtgebonden asbest. Dit wil zeggen dat de asbestvezels niet of nauwelijks aan een draagmateriaal zijn gevonden, in dit geval het karton. Hierdoor kunnen de vezels gemakkelijk vrijkomen en dat maakt asbestkarton erg gevaarlijk voor de gezondheid. Want worden deze vezels ingeademd, dan kan dit op lange termijn longkanker, longvlies- of buikvlieskanker als gevolg hebben. Voorheen liepen vooral medewerkers in de bouw, installatietechniek en industrie het risico om in contact te komen met asbest. Vandaag de dag zijn de regels voor het werken met asbest erg streng en wordt het contact met de vezels zoveel als mogelijk vermeden. 

Mag u zelf asbestkarton verwijderen?

Het is erg lastig om asbestkarton te verwijderen zonder dat het beschadigd raakt. En zodra asbesthoudende materialen bewerkt worden, komen er asbestvezels vrij. Zoals u hierboven heeft kunnen lezen, zijn vrijkomende asbestvezels funest voor uw gezondheid. Eventuele voorzorgsmaatregelen zullen hier niets aan veranderen. Hoewel dit niet bij alle niet-hechtgebonden asbesttoepassingen het geval is, geldt dit wel voor asbestkarton. Dit komt door de hoge concentraties aan asbestvezels die zich in het karton bevinden. Wij raden u dan ook ten zeerste af om zelf aan de slag te gaan met het verwijderen van asbesthoudend karton.  

Asbest laten verwijderen door professionals

JongDijk is gespecialiseerd in het verwijderen van diverse asbesttoepassingen, waaronder asbestkarton. Door onze centrale ligging in Mijdrecht kunnen we overal snel ter plaatse zijn. Schakelt u ons team in, dan kunt u er zeker van zijn dat het asbest vakkundig en bovenal veilig wordt verwijderd. 

Gedurende de asbestsanering, zorgen wij ervoor dat alle veiligheidsvoorschriften in acht worden genomen. Zo dragen wij altijd beschermende kleding en zorgen we dat de desbetreffende plaats goed wordt afgezet met waarschuwingsborgen en gele asbestlinten om de veiligheid van de omgeving te waarborgen. Bij binnensaneringen maken we gebruik van een containment. Dit is een lichtdichte tent van folie, waardoor er geen asbestvezels kunnen ontsnappen. Bij een buitensanering plaatsen we een decontaminatie-unit op het terrein. Deze hier speciaal voor bedoelde unit is voorzien van een uitkleedruimte, doucheruimte en schone ruimte. Op deze manier wordt besmetting van asbestvezels voorkomen. 

Hulp nodig?

Asbesthoudende materialen zijn met het blote oog niet te herkennen. Weet u niet zeker of u met asbest te maken hebt? Neem dan contact op met het team van JongDijk. 

Zodra wij het vermoeden hebben dat er sprake is van asbest op uw locatie, dan adviseren wij een asbestinventarisatie te laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf. 

Hechtgebonden of niet-hechtgebonden asbest laten verwijderen?

JongDijk Asbestsanering is dé expert open gebied van hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest.

Scroll naar boven