Hoe ziet asbest eruit?

Asbest staat bekend als een van de gevaarlijkste stoffen die u kunt aantreffen in uw woning of pand. Maar hoe ziet asbest eigenlijk eruit? Op welke plekken kunt u asbest aantreffen en welke maatregelen treft u als er asbest aanwezig blijkt te zijn? JongDijk asbestsanering is al jaren dé expert in het verwijderen van asbest en legt graag uit waar u op kunt letten. 

Voor advies of meer informatie over asbest, kunt u bellen naar 085 0470 470. U kunt natuurlijk ook direct een vrijblijvende offerte aanvragen

Waaraan kunt u asbest herkennen?

Asbest bestaat uit hele kleine vezels. Ze zijn met het blote oog dan ook niet waar te nemen. Het is dan ook niet gek dat u moeite heeft met het constateren van asbest. Er zijn echter wel manieren om asbest te herkennen zonder speciaal gereedschap. Zo bevindt de stof zich vaak in bepaalde materialen. Bovendien werden diverse asbestsoorten als laatst gebruikt in de jaren 40 tot 60 in de bouw. Is uw woning of bedrijfspand al wat ouder, dan is het goed mogelijk dat er asbest aanwezig is in bijvoorbeeld het dak, vensterbanken, goten en vloeren.

Waar zit asbest precies?

Sinds 1994 is het verboden om asbest te verwerken in de bouw van huizen en bedrijfspanden. Voorheen werd het veelal gebruikt in de vorm van asbesthoudende cementplaten. Deze platen bevinden zich onder meer in gevels, daken, CV installaties, schoorstenen en golfplaten op schuren. 

Asbest kunt u ook tegenkomen in verschillende soorten vinylzeilen en in oude huishoudelijke apparaten. In de meeste gevallen zijn dit apparaten die aan warmte blootgesteld worden. Denk aan haardrogers en strijkijzers. Hieronder vindt u nog meer plekken waar u asbest kunt aantreffen. Om asbest vast te stellen is vrijwel altijd een asbestexpert nodig. 

Buitenkant woning of pand

Binnenkant woning of pand

Asbest herkennen tips

Tips om asbest te herkennen

Wilt u bepalen of er asbesthoudende materialen in of rondom uw woning of bedrijfspand aanwezig zijn? Hieronder vindt u een checklist.

Asbest is moeilijk te herkennen

Asbest is een verzamelnaam van 6 verschillende mineralen. Al deze mineralen bestaan uit microscopische vezels. Asbestvezels zijn nauwelijks aanschouwbaar met het blote oog. Dit maakt het extra moeilijk om asbest te kunnen herkennen. Gelukkig weet JongDijk een aantal eigenschappen waardoor u toch kunt ontdekken waar asbest kan zijn toegepast in uw woning of pand. Zo is het bouwjaar van een pand of object een belangrijke indicator. Is uw woning gebouwd tussen de jaren 1945 en 1994 gebouwd? Dan is de kans aanzienlijk groot dat er asbest aanwezig is. Daarnaast staan er een aantal andere aspecten waaraan u asbest kunt herkennen, onder deze tekst. Ook op de website van Milieucentraal kunt u veel info over asbest nalezen.

Asbest herkennen aan structuur

Asbest heeft twee verschillende structuren. Asbest kan een harde (hechtgebonden) of zachte (niet hechtgebonden) structuur hebben. Zacht materiaal kun je vaak herkennen aan de vezelachtige structuur. De harde materialen zijn cementgebonden producten. Die kunt u herkennen aan de wafel-of honingraatstructuur. Dit is bijvoorbeeld bij golfplaten.

Asbest herkennen aan geur

Er zijn verschillende materialen die een bekende geur hebben. Denk daarbij aan hout. Helaas heeft asbest geen bepaalde geur waaraan we deze stof kunnen herkennen.

Asbest herkennen aan kleur

Asbest kent vele kleuren. Blauw, geel, bruin of wit, het kan allemaal. Doordat asbest in veel materialen en producten zit verwerkt, is het lastig om asbest te linken aan een bepaalde kleur. Wel kunt u kijken naar de kleur én de structuur. Heeft het materiaal of product een vezelachtige- of cementstructuur? Dan is het verstandig om dit verder te laten onderzoeken door een asbestinventarisatiebedrijf.

Asbest herkennen met aansteker

Er is nog een andere manier om asbest te kunnen herkennen. Doordat asbest licht ontvlambaar is, zou u met een aansteker kunnen kijken of een materiaal asbest bevat. Daarvoor kunt u een afgebroken stuk materiaal gebruiken waarbij de vezelbundels nog zichtbaar zijn. Als u een vlam bij de vezels houdt en deze intact blijven, dan is het verstandig om meteen een asbestinventaristatie te laten doen, de kans is groot dat u te maken heeft met asbest. Doordat u met vuur werkt is het een zeer onveilige methode. Wij raden het daarom sterk af om deze methode te gebruiken!

Heeft u asbest herkend?

Heeft u asbest gesignaleerd in uw woning of bedrijfspand? Wij adviseren u graag in het inschakelen van een geaccrediteerd bedrijf voor asbestinventarisatie. Lees meer over asbestinventarisatie.

Asbest laten saneren?

Na het herkennen van asbest is het belangrijk dat u de juiste stappen onderneemt. Schakel daarom JongDijk in om snel en effectief de asbesthoudende materialen of objecten te laten saneren. Wij hanteren scherpe tarieven en korte wachttijden.JongDijk Asbestsanering B.V. is u graag van dienst.

Hoe ziet hechtgebonden asbest eruit?

Hechtgebonden asbest is lastig te herkennen. Dit komt omdat het voornamelijk verwerkt is in andere materialen. Het zijn niet enkel asbestvezels. Wanneer er sprake is van hechtgebonden asbest, zijn de vezels  gecombineerd met een bindmiddel. Het gaat dus niet om een maar meerdere bouwmaterialen. De stof wordt pas gevaarlijk als het wordt bewerkt, of gesloopt. Anders is er weinig kans dat er vezels kunnen vrijkomen.

Voorbeelden hechtgebonden asbest

Hechtgebonden asbest komt vooral voor in asbestcement golfplaten. Oude schuurtjes, stallen, loodsen en garages zijn goede voorbeelden van waar dit soort asbest zich kan bevinden. Ook wijzen vlakke objecten, zoals gevelbekleding vaak op dit type asbest. U moet wel opletten waneer de platen beschadigd zijn, dan vallen ze niet meer onder de categorie niet-hechtgebonden asbest.

Hoe ziet losgebonden asbest eruit?

Losgebonden asbest is minder gevaarlijk. Dit komt omdat hechtgebonden asbest gemakkelijk vezels loslaten. We spreken van losgebonden asbest als de vezels van de materialen waarin asbest zich bevind, zich amper in een dragermateriaal geankerd zijn. Losgebonden asbest is af en toe te herkennen aan de kleur. Benieuwd hoe gevaarlijk dit soort asbest is? Lees het hier.

Voorbeelden losgebonden asbest

Er zijn diverse plekken waar u losgebonden asbest kunt tegenkomen. Het zit vaak verwerkt in brandschotten, leidingisolatie, brandwerend board en verweerd asbestcement. Rond 1978 werd er een ander soort losgebonden asbesthoudend materiaal gebruikt; sluitasbest. Dit soort asbest werd veel gebruikt als brandwerende laag op constructies van grote gebouwen. 

Niet hechtgebonden asbest herkennen
Spuitasbest is een voorbeeld van niet-hechtgebonden asbest. Vaak toegepast als isolatie van staalconstructies.

Asbest golfplaten herkennen

Een aantal jaar geleden werden er ontzettend veel golfplaten geplaatst. Heeft u ook golfplaten op uw schuur, stal of garage en zijn ze voor 1994 geplaatst? Dan is het waarschijnlijk voorzien van asbest. U kunt in de meeste gevallen zien of uw golfplaten asbest bevatten. De onderkant van de platen hebben meestal een honinggraadstructuur. Daarnaast kunnen de asbest dakplaten ook een unieke code hebben. Vindt u één van de volgende codes op de randen van de platen, dan bevat de dakbedekking asbest:

  • NF – Non Friable (hechtgebonden)
  • AT – Asbestos Technology
  • CAF – Compressed Asbestos Fibref

Heeft u asbest gesignaleerd?

Heeft u asbest gesignaleerd in uw woning of bedrijfspand? Wacht dan niet langer en laat een asbestinventarisatie doen. Als u asbest zelf verwijderd heeft u kans op gezondheidsklachten. Neem daarom spoedig contact op met een specialist.

Zodra het asbestonderzoek is uitgevoerd en daaruit een rapport is opgesteld, kunt u verder actie ondernemen en ons inschakelen. JongDijk Asbestsanering B.V. is gespecialiseerd in het verwijderen van asbest op vele oppervlaktes.  U kunt contact met ons opnemen of vraag direct een offerte aaneem direct een offerte aanvragen. Wij nemen binnen 24 uur contact met u op.
Asbest golfplaten herkennen
Asbest golfplaten werden regelmatig toegepast op schuren, stallen, loodsen en garages.

Meer tips over asbest?

Is asbest gevaarlijk?

asbestsanering-bedrijfspand

Ja, asbest is gevaarlijk voor de gezondheid. Er zijn gradaties. Toch is het belangrijk om bij elke vorm van asbest op de hoogte te zijn van de risico’s.

Kosten asbest verwijderen

Jongdijk Asbestsanering

Asbest verwijderen is maatwerk. Het is dus lastig om een vaste prijs te bepalen. Door het aanvragen van een offerte, krijgt u duidelijkheid over de kosten.

Soorten asbest

asbestinventarisatie

Op deze pagina kunt u lezen wat de oorsprong van asbest is, welke soorten asbest er zijn en hoe het is toegepast in verschillende gebouwen.

Scroll naar boven