Zelf asbest verwijderen

Voordat je zelf aan de slag gaat met het verwijderen van asbest, is het goed om te weten wat asbest precies is, waar je asbesthoudende materialen aan kunt herkennen en waarom de stof zo gevaarlijk is. Bovendien kun je niet zomaar beginnen met afbreken. Om zelf asbest te mogen verwijderen moet je namelijk aan verschillende voorwaarden voldoen. Wij van JongDijk leggen je graag uit waar je op moet letten. 

Veilig asbest verwijderen

Heb je vragen over het verwijderen van asbest in jouw huis? Het team van JongDijk helpt je graag verder. JongDijk is al jarenlang dé specialist in binnen- en buitensaneringen voor particulieren en bedrijven. Wij zijn werkzaam in de regio’s Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, t Gooi en Utrecht.  Wil je er zeker van zijn dat de sanering volgens de regels verloopt? Schakel dan een gecertificeerd bedrijf als JongDijk in. Maak vandaag nog een afspraak!

Waarom JongDijk?

Asbest inventarisatie

Wat is asbest?

In de meeste oude woningen of gebouwen die voor 1994 zijn gebouwd is asbest te vinden. Dit zit bijvoorbeeld in afvoerbuizen, vloerzeilen, vensterbanken en plafondplaten verwerkt.  Asbest werd vroeger gebruikt voor het isoleren van woningen en gebouwen. Tegenwoordig mag deze gevaarlijke stof niet meer gebruikt worden, in asbest zitten namelijk kankerverwekkende asbestvezels deze vezels zijn schadelijk wanneer je ze inademt. Wanneer asbest vast zit in materialen is er niks aan de hand pas als de materialen breken of kapot gemaakt worden kunnen er veel asbestvezels vrijkomen. 

Hoe herken je materialen die asbest bezitten?

Asbest is te herkennen aan zijn blauwe, witte of bruine kleur. Alleen asbestvezels zijn met het blote oog niet te herkennen. Toch is het herkennen van materialen waarin het is verwerkt niet erg moeilijk. Gezien het gebruik van asbest sinds 1994 is verboden, kan deze gevaarlijke stof zich alleen bevinden in materialen, producten of gebouwen die voor die tijd zijn gemaakt. Stap één is het kijken naar het jaartal waaruit het product of gebouw komt. Voordat asbest verboden was werd het voornamelijk ingezet vanwege de isolerende functie. De stof werd vroeger dan ook vaak gebruikt rondom warme leidingen, daken en plafonds. Daarnaast werd asbest veel gebruikt in de buurt van cv- installaties, vloeren, kozijnen of vensterbanken en in schuurdaken. Bij twijfel kun je altijd de professionals van JongDijk inschakelen.

Waarom is asbest zo gevaarlijk?

Asbest bestaat uit kleine asbestvezels die met het blote oog niet zijn waar te nemen. Wanneer je deze vezels inademt kan dit zowel kleine als grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Op lange termijn kunnen de asbestvezels zorgen voor longkanker, longvlies-, of buikvlieskanker. 

Mag je zelf asbest verwijderen?

Het zelf verwijderen van asbest is een gevaarlijke klus, maar is in Nederland wel toegestaan onder strenge voorwaarden. Ondanks dat er veel mensen zijn die het liever zelf willen verwijderen, raden wij het eigenlijk altijd af vanwege de gezondheidsrisico’s. 

Wat zijn de voorwaarden voor zelf verwijderen van asbest?

Ga je de asbesthoudende materialen zelf verwijderen dan is het erg belangrijk dat je aan bepaalde voorwaarden voldoet: 

  • Je mag alleen geschroefd plaatmateriaal verwijderen, je mag dus niet te trekken, wrikken of breken om het los te krijgen. 
  • De totale oppervlakte van het asbesthoudend materiaal is niet meer dan 35 m² per perceel. 
  • Het materiaal is niet beschadigd en het asbest is hecht gebonden, wat inhoudt dat het asbest goed vast zit in ander materiaal. 
  • Het is belangrijk dat je het materiaal als één geheel kunt verwijderen, je mag het materiaal dus niet breken, zagen of het vouwen. 
  • Je mag het asbest alleen zelf verwijderen wanneer je dit doet voor je woning of bijgebouw, niet bij een ruimte die zakelijk gebruikt wordt. 
  • Van tevoren doe je een sloopmelding bij de gemeente via het omgevingsloket. Pas wanneer je toestemming hebt van de gemeente mag je de asbest verwijderen!
  • Bekijk waar je in de buurt asbesthoudend materiaal mag inleveren. Vaak kun je speciale plastic zakken om het asbest in te verpakken gratis ophalen bij de milieustraat. Tenslotte is het belangrijk dat je beschermende kleding draagt, denk hierbij aan een plastic pak over je eigen kleding.
Scroll naar boven