Niet-hechtgebonden asbest, wat is het en hoe herkent u het?

Wat is niet-hechtgebonden asbest?

Dat asbest nare gevolgen kan hebben voor uw gezondheid mogen duidelijk zijn. Wij raden dan ook altijd aan om asbest te laten verwijderen door een gecertificeerd asbestbedrijf en al helemaal wanneer het gaat om niet-hechtgebonden asbest. Deze soort wordt ook wel losgebonden of losse asbest genoemd. Maar wat is niet-hechtgebonden asbest precies en hoe kunt u het herkennen? 

Zo werkt JongDijk

Wat is niet-hechtgebonden of losse asbest?

Asbest bestaat uit taaie en onbrandbare vezels, ook wel bekend als asbestvezels. In tegenstelling tot hechtgebonden asbest, zitten bij niet-hechtgebonden asbest de asbestvezels niet vastgemaakt aan een ander materiaal of product. Waar bij asbestcement geen vrije asbestvezels zijn, is dat bij losse asbest wel het geval. 

Toepassingen van niet-hechtgebonden asbest in huis

Voorheen werd asbest veel gebruikt op onzichtbare plaatsen en in producten waar niet direct wordt gedacht aan asbest. Deze materialen zijn echter erg gevaarlijk, gezien de asbestvezels snel vrij kunnen komen. Vaak is losse asbest terug te vinden bij toepassingen die geïsoleerd moesten worden, zoals water- en afvoerleidingen, elektriciteitskabels en snoeren, vinyl vloerbedekking, asbestkarton en spuitasbest. Vroeger was er ook nog veel niet-hechtgebonden asbest te vinden in textiel als brandbestendige handschoenen en andere brandwerende kleding. 

Is losse asbest gevaarlijk?

Losse asbest is zeer gevaarlijk, net als alle andere asbestproducten of materialen. Het nadeel van niet-hechtgebonden asbest, is dat de asbestvezels veel sneller loslaten en in de lucht vrijkomen bij gebruik of beweging dan bij vaste asbest. Zeker wanneer er sprake is van gevlochten asbestvezels is er honderd procent zekerheid van rondzwevende asbestvezels bij gebruik. 

Moet niet-hechtgebonden asbest worden verwijderd?

Vanwege de gevaren voor de gezondheid moet losgebonden asbest zeker worden verwijderd. Wanneer de asbestvezels zich in een ruimte bevinden waar luchtverplaatsing is, kunnen de vezels opvliegen ook al wordt het asbest product niet aangeraakt of gebruikt. 

Mag u zelf niet-hechtgebonden asbest verwijderen?

U mag absoluut niet zelf losgebonden asbest verwijderen. Ook al zou u beschermende kleding dragen en volgt u alle regels die van toepassingen zijn op het verwijderen van asbest, dan nog is de kans op blootstelling te groot. 

Voor het saneren van niet-hechtgebonden asbest is een gecertificeerd asbestspecialist nodig, die beschikt over de juiste kennis, materieel en ervaring om losse asbest te verwijderen. Bovendien zal het asbest op een vakkundige en bovenal veilige manier afgevoerd moeten worden. 

Subsidie aanvragen bij uw gemeente

Heeft u asbest aangetroffen in uw woning of bedrijfspand, dan hoeft dit niet direct te betekenen dat u de kosten voor het verwijderen van asbest zelf hoeft te dragen. In het kader van energiezuiniger wonen bieden sommige gemeenten een subsidieregeling aan. 

Met de EnergieSubsidiewijzer kunt u eenvoudig en snel controleren of uw gemeente het verwijderen van asbest subsidieert. Bij de beschikbare subsidies vindt u een overzicht waarin u kunt zien wat de voorwaarden van het ontvangen van de subsidie zijn en om wat voor bedrag het gaat. Bovendien ziet u in een oogopslag waar u de subsidie kunt aanvragen. 

Asbest verwijderen door JongDijk

JongDijk staat voor veiligheid, teamwork en hardwerken. Wij zijn een professioneel bedrijf gespecialiseerd in het vakkundig en bovenal veilig saneren van asbest voor bedrijven en particulieren. Onze medewerkers beschikken over de nodige certificaten en zijn op de hoogte van de laatste technieken en regelgeving. Bovendien voldoet het materiaal waar we de saneringen mee uitvoeren te allen tijde aan de milieu- en veiligheidseisen. We zijn dan ook niet voor niets uitgegroeid tot een gevestigde naam binnen de saneringsbranche. 

Heeft u te maken met asbest in uw woning of kantoorpand? Neem dan contact op met onze specialisten. Wij verwijderen vakkundig en bovenal veilig het asbest. 

Hulp nodig?

Asbest is zeer lastig te herkennen. Twijfelt u over de aanwezigheid van asbest? Neem dan contact op met het team van JongDijk. 

Hebben wij het vermoeden dat er sprake is van asbest, dan adviseren wij om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf. 

Hechtgebonden of niet-hechtgebonden asbest laten verwijderen?

JongDijk Asbestsanering is gespecialiseerd in het verwijderen van zowel hechtgebonden als niet-hechtgebonden asbest.

Scroll naar boven