Subsidie voor het verwijderen van asbest

Alles over subsidieregelingen

Vraagt u zich af of u subsidie kunt aanvragen voor het verwijderen van asbest? Bij JongDijk helpen we u graag verder. Sinds 1994 wordt er bij de bouw van nieuwe panden geen gebruik meer gemaakt van asbest. Er was zelfs een verbod op asbestdaken. Voor 2024 moesten alle asbestdaken verwijderd zijn. Inmiddels is dit verbod van de baan, maar logischerwijs wilt u, mocht er sprake zijn van asbest, dit vast graag verwijderd hebben. Op deze pagina leest u alles over de landelijke en gemeentelijke subsidies. 

Zo werkt JongDijk

Subsidieregeling verwijdering asbest

Is er bij u sprake van asbest, bijvoorbeeld in het dak van uw woning of bedrijfspand? In dat geval is het belangrijk dat u het asbest zo snel mogelijk laat verwijderen door een gecertificeerd bedrijf. Asbest kan namelijk zeer schadelijk zijn voor uw gezondheid. Daarom wilde de Rijksoverheid asbestdaken verbieden per 31 december 2024. Sinds juni 2019 is dit verbod echter van de baan.  

Waarom is dit verbod uitgesteld?

Het is een mooi streven om asbestdaken te verbieden. Waarom is het dan toch uitgesteld, vraagt u zich waarschijnlijk af. Dit heeft te maken met de prijs voor het verwijderen van asbest. Het is namelijk niet goedkoop om asbest te saneren. In 2016 was er €75 miljoen aan subsidies beschikbaar om asbestdaken te laten verwijderen. Helaas is dit budget inmiddels volledig uitgeput. Het is dan helaas niet meer mogelijk om hier landelijke subsidie voor aan te vragen. 

Waarom is het verwijderen van asbest zo belangrijk?

Het verwijderen van asbest is erg belangrijk voor uw gezondheid. Heeft u asbest in het dak of op een andere plek zitten, dan is dit niet direct gevaarlijk. Zolang de asbestvezels nergens heen kunnen is er niet veel aan de hand. Dit wordt anders wanneer de asbesthoudende materialen bewerkt worden. In dat geval komen de asbestvezels vrij en zodra u deze inademt heeft dit negatieve invloed op uw gezondheid. Het langdurig inademen van asbest kan long-, longvlies- of buikvlieskanker als gevolg hebben. Er zit vaak een lange tijd tussen het moment dat het asbest wordt ingeademd en het moment dat iemand kanker krijgt, gemiddeld genomen zo’n 30 jaar. Hoewel de kans om ziek te worden groter is wanneer u langere tijd bent blootgesteld aan asbest, kunt u altijd beter het zekere voor het onzekere nemen. 

Subsidie aanvragen voor asbestsanering

Van de €75 miljoen die beschikbaar was gesteld, is er dus geen budget meer over. Ook de extra €8 miljoen van 2019 is helemaal uitgeput. Landelijke subsidie aanvragen is dus niet meer mogelijk. Daarentegen is het niet meer verplicht om per 2024 alle asbestdaken verwijderd te hebben. Hierdoor is de druk om asbesthoudende daken te laten verwijderen minder groot. Uiteindelijk willen we natuurlijk wel van al het asbest af. Moet u dan nu alles zelf betalen? Nee! Alhoewel, dat ligt aan de situatie. Er is een nieuw potje met geld beschikbaar gekomen voor particulieren en bedrijven. Dit vervangt de huidige subsidieregeling. 

Subsidie aanvragen bij gemeenten

Wanneer u te maken heeft met asbest in het dak van uw woning of bedrijf, dan hoeft dit niet te betekenen dat u de kosten voor het verwijderen hiervan zelf hoeft te dragen. Sommige gemeenten hebben namelijk budget hiervoor beschikbaar in het kader van energiezuiniger wonen. 

Met de EnergieSubsidiewijzer kunt u eenvoudig en snel controleren of uw gemeente asbestsanering subsidieert. Bij de beschikbare subsidies vindt u een overzicht waarin u kunt zien wat de voorwaarden van het ontvangen van de subsidie zijn en om wat voor bedrag het gaat. Bovendien ziet u in een oogopslag waar u de subsidie kunt aanvragen. 

Asbest verwijderen door professionals

Veiligheid boven alles, hard werken en samen met het team altijd klaarstaan, dat is waar JongDijk voor staat. Wij zijn een professioneel en deskundig bedrijf, gespecialiseerd in het verwijderen van asbest voor bedrijven en particulieren. Onze medewerkers beschikken over de nodige certificaten en zijn op de hoogte van de laatste technieken en regelgeving. Bovendien voldoet het materiaal waar we de saneringen mee uitvoeren te allen tijde aan de milieu- en veiligheidseisen. We zijn dan ook niet voor niets uitgegroeid tot een gevestigde naam binnen de saneringsbranche. 

Heeft u te maken met asbest in uw woning of kantoorpand? Neem dan contact op met onze specialisten. Wij verwijderen vakkundig en bovenal veilig het asbest. 

Hulp nodig?

Asbest is zeer lastig te herkennen. Twijfelt u over de aanwezigheid van asbest? Neem dan contact op met het team van JongDijk. 

Hebben wij het vermoeden dat er sprake is van asbest, dan adviseren wij om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf. 

Hechtgebonden of niet-hechtgebonden asbest laten verwijderen?

JongDijk Asbestsanering is gespecialiseerd in het verwijderen van zowel hechtgebonden als niet-hechtgebonden asbest.

Scroll naar boven