Subsidie asbest

Informatie subsidieregeling asbest

Bent u benieuwd of u subsidie kunt krijgen voor het verwijderen van asbest? Wij van JongDijk asbestsanering helpen u verder. Sinds 1994 wordt geen gebruik meer gemaakt van asbest bij het bouwen van nieuwe panden. Er is zelfs een verbod op asbestdaken geweest.  Voor 2024 moesten alle asbestdaken weg zijn. Dit verbod geld inmiddels niet meer. Toch zit er niemand te wachten op asbest. Op deze pagina vindt u alle informatie over landelijke en gemeentelijke subsidies.  

Zo werkt JongDijk

Subsidieregeling voor asbest

Is er bij u sprake van asbest, bijvoorbeeld in het dak van uw woning of bedrijfspand? In dat geval is het belangrijk dat u het asbest zo snel mogelijk laat verwijderen door een gecertificeerd bedrijf. Asbest kan namelijk zeer schadelijk zijn voor uw gezondheid. Daarom wilde de Rijksoverheid asbestdaken verbieden per 31 december 2024. Sinds juni 2019 is dit verbod echter van de baan.  

Heeft u last van asbest in uw woning of bedrijfspand? Wanneer er asbest aanwezig is, dan is het belangrijk dat dit zo snel en goed mogelijk verwijderd wordt. Wij raden dan ook aan om dit altijd door een gecertificeerd bedrijf te laten doen. Asbest is namelijk erg schadelijk voor uw gezondheid. Dit is dan ook de reden dat de overheid asbestdaken wilde verbieden. Dit verbod is echter van de baan. 

 

Waarom is het verbod weg?

Het verbieden van asbestdaken is een mooi vooruitzicht. U kunt zich wellicht afvragen waarom dit verbod dan toch is uitgesteld. Dit komt omdat het verwijderen van asbest niet goedkoop is. In 2016 had de overheid 75 miljoen euro aan subsidies beschikbaar gesteld om asbestdaken te laten verwijderen. Dit budget is vandaag de dag helaas volledig uitgeput. Het is dan ook niet mogelijke om hier landelijke subsidie voor aan te vragen. 

Waarom wordt er zoveel waarde gehecht aan het verwijderen van asbest?

Het verwijderen van asbest is erg belangrijk voor uw gezondheid. Heeft u asbest in het dak of op een andere plek zitten, dan is dit niet direct gevaarlijk. Zolang de asbestvezels nergens heen kunnen is er niet veel aan de hand. Dit wordt anders wanneer de asbesthoudende materialen bewerkt worden. In dat geval komen de asbestvezels vrij en zodra u deze inademt heeft dit negatieve invloed op uw gezondheid. Het langdurig inademen van asbest kan long-, longvlies- of buikvlieskanker als gevolg hebben. Er zit vaak een lange tijd tussen het moment dat het asbest wordt ingeademd en het moment dat iemand kanker krijgt, gemiddeld genomen zo’n 30 jaar. Hoewel de kans om ziek te worden groter is wanneer u langere tijd bent blootgesteld aan asbest, kunt u altijd beter het zekere voor het onzekere nemen. 

Asbest is slecht voor de gezondheid. Wanneer het asbest ergens op het dak of een andere plek zit, dan is dit niet direct een gevaar. Wanneer de asbestvezels nergens heen kunnen, dan hoeft dit geen probleem te zijn. Wanneer er asbesthoudende materialen verwerkt worden, dan wordt het een ander verhaal. Hierbij komen namelijk asbestvezels vrij en wanneer u deze inademt, heeft dit een negatieve invloed op uw gezondheid. Zo kan het langdurig inademen van asbest long-, longvlier- of buikvlieskanker als gevolg hebben. Vaak zit er een lange tijd tussen het moment dat iemand wordt blootgesteld aan asbest en het moment dat iemand kanker krijgt. Gemiddeld zit hier 30 jaar tussen. U kunt dan altijd maar het zekere voor het onzekere nemen. 

Het aanvragen van subsidie voor asbestsanering

Van de €75 miljoen die beschikbaar was gesteld, is er dus geen budget meer over. Ook de extra €8 miljoen van 2019 is helemaal uitgeput. Landelijke subsidie aanvragen is dus niet meer mogelijk. Daarentegen is het niet meer verplicht om per 2024 alle asbestdaken verwijderd te hebben. Hierdoor is de druk om asbesthoudende daken te laten verwijderen minder groot. Uiteindelijk willen we natuurlijk wel van al het asbest af. Moet u dan nu alles zelf betalen? Nee! Alhoewel, dat ligt aan de situatie. Er is een nieuw potje met geld beschikbaar gekomen voor particulieren en bedrijven. Dit vervangt de huidige subsidieregeling. 

Het budget voor subsidie dat in 2016 was vrijgekomen is op. Ook de extra 8 miljoen euro dat is 2019 beschikbaar was gesteld, is uitgeput. Het daarentegen geen verplichting meer om voor 2024 alle asbestdaken verwijderd te hebben. Hierdoor is de druk om asbestdaken te verwijderen wat afgenomen. Toch willen we uiteindelijk allemaal van het asbest af. Betekent dit dat u nu alles zelf moet betalen? Nee. Er is een nieuwe pot met geld beschikbaar gekomen voor particulieren en bedrijven. Dit vervangt dan ook de huidige subsidieregeling. 

Subsidie aanvragen bij je gemeente

Wanneer u asbest in uw woning of pand heeft zitten. Hoeft dit niet te betekenen dat u zelf voor de kosten op hoeft te draaien. Bepaalde gemeenten hebben hiervoor een budget beschikbaar gesteld in het kader van energiezuiniger wonen. 

Wilt u weten of u subsidie kunt aanvragen in uw gemeente? Met de EnergieSubsidiewijzer kunt u dit eenvoudig controleren. U vindt bij de beschikbare subsidies een overzicht waarbij u kunt zien wat de voorwaarden van de subsidie zijn en wat het bedrag is. Ook ziet u waar u de subsidie kunt aanvragen. 

Laat uw asbest verwijderen door professionals

Veiligheid staat boven alles. Hard werken en klaarstaan, dat is waar wij voor staan. JongDijk is een gespecialiseerd en professioneel bedrijf. Wij verwijderen asbest voor zowel bedrijven als  particulieren. Al onze medewerkers beschikken over alle benodigde certificaten en zijn op de hoogte van de technieken en regelgeving. Ons materiaal voldoet aan de milieu- en veiligheidseisen. Wij zijn dan ook niet voor niets uitgegroeid tot een gevestigde naam in de saneringsbranche. 

Heeft u zelf te maken met asbest in uw woning of pand? Neem dan contact op met een van onze specialisten. Wij verwijderen uw asbest op een vakkundige en veilige manier. 

Hulp nodig?

Asbest is zeer lastig te herkennen. Twijfelt u over de aanwezigheid van asbest? Neem dan contact op met het team van JongDijk. 

Hebben wij het vermoeden dat er sprake is van asbest, dan adviseren wij om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf. 

Hechtgebonden of niet-hechtgebonden asbest laten verwijderen?

JongDijk Asbestsanering is gespecialiseerd in het verwijderen van zowel hechtgebonden als niet-hechtgebonden asbest.

Scroll naar boven