Asbest in de muur

Pleister- of stucwerk met asbest

Heeft u een oude woning? Dan bestaat er een grote kans dat er asbest in de muur zit. Vroeger werd vanwege de isolerende werking veelal gebruikgemaakt van asbesthoudend pleister- of stucwerk. Maar hoe herkent u dit stucwerk en mag u asbest in de muur als particulier zelf verwijderen? 

Zo werkt JongDijk

Hoe herkent u asbest in de muur?

Voorheen werd asbest toegepast in stucwerk of pleisterwerk om te zorgen voor meer versteviging. De asbestvezels werden dan verwerkt in de finish, dit is het dunne laagje op het pleisterwerk om het vuurvast en weerbaar te maken. Vergelijk je het aantal asbestvezels met andere asbesthoudende materialen, dan valt de hoeveelheid op zich nog mee. Toch blijft het gevaarlijk voor de gezondheid, zeker omdat asbest in muren valt onder niet-hechtgebonden asbest. U zou asbest in de muur als volgt kunnen herkennen:

  • Ziet u een bruine laag in het pleister- of stucwerk? Dan is er een reeële kans dat er asbest in is verwerkt. 
  • Is de pleisterlaag aangebracht tussen 1960 en 1980, dan is de kans groot dat het pleisterwerk asbestvezels bevat. 

Hoewel bovenstaande punten u goed op weg kunnen helpen bij het constateren van asbest, blijft het lastig om het verschil te zien tussen pleisterwerk met asbest en pleisterwerk zonder asbest. Wilt u zeker zijn van uw zaak, dan raden wij u altijd aan om erkend bedrijf in te schakelen die een asbestinventarisatie voor u kan uitvoeren. 

Niet elke vezel in stucwerk is asbest

Veel oud pleisterwerk bestaat uit lange vezels die vaak verward worden met asbestvezels. Het is echter zo dat er vroeger veel materialen werden verwerkt in stucwerk, organische materialen als stro en paardenhaar. Toch zijn asbestvezels in pleisterwerk niet te zien. 

Heeft u een huis gekocht dat is verbouwd voor 1980, dan is het aan te raden om bij twijfel een asbestinventarisatie te laten uitvoeren. Let ook op bij oude huizen die kleine renovaties hebben ondergaan. 

Mag u een muur met asbest verwijderen?

Daar kunnen we duidelijk over zijn: nee. Zijn er asbestvezels in het stucwerk verwerkt, dan liggen de vezels niet sterk gebonden in de pleisterlaag. Het gaat dus om niet-hechtgebonden asbest en dat mag u nooit zelf verwijderen. Bij verwijdering komen er asbestvezels in de lucht terecht die nog weken, maanden of zelfs jaren in uw woning kunnen blijven ronddwalen. Het inademen van asbestvezels op een zo lange periode kan nare gevolgen hebben voor uw gezondheid en kan zelfs levensgevaarlijk zijn. 

Mag asbest in de muur blijven zitten?

Is uw muur in goede staat, dan is er in principe geen probleem en kunt u het asbest laten zitten. Let op, dit geldt namelijk alleen als het pleisterwerk niet beschadigd is. Toch raden we aan om het asbesthoudende materiaal te laten verwijderen. Asbest verdwijnt immers niet zomaar en daarbij worden wetten en regels omtrent asbest steeds strenger. De kans bestaat dus dat u er op ten duur grotere problemen en hogere kosten aan overhoud om het asbest te laten verwijderen. Bovendien is de waarde van uw woning evenredig verboden met het al dan niet bevatten van asbest. 

Gaat u verbouwen, renoveren of slopen, dan bent u voor uw eigen veiligheid en die van anderen verplicht om het asbest te laten verwijderen. Let op: bij pleisterwerk denken veel mensen direct aan pleister- of stucwerk aan muren, maar ook de binnenzijde van daken of plafonds kunnen bepleisterd zijn met asbesthoudend stucwerk. 

Subsidie aanvragen bij gemeenten

Wanneer u asbest in uw woning heeft aangetroffen, dan betekent dit niet dat u zelf voor de volledige kosten verantwoordelijk bent. In het kader van energiezuiniger wonen bieden steeds meer gemeenten subsidie voor het verwijderen van asbest. 

Met de EnergieSubsidiewijzer kunt u eenvoudig en snel controleren of uw gemeente het verwijderen van asbest subsidieert. Bij de beschikbare subsidies vindt u een overzicht waarin u kunt zien wat de voorwaarden van het ontvangen van de subsidie zijn en om wat voor bedrag het gaat. Bovendien ziet u in een oogopslag waar u de subsidie kunt aanvragen. 

Asbest verwijderen door professionals

Zegt u JongDijk, dan zegt u veiligheid, vakkundigheid en teamwork. Wij zijn een professioneel en erkend asbestsaneringsbedrijf, gespecialiseerd in het verwijderen van asbest voor bedrijven en particulieren. Onze medewerkers beschikken over de nodige certificaten en zijn op de hoogte van de laatste technieken en regelgeving. Het materiaal waar we mee werken voldoet te allen tijde aan de milieu- en veiligheidseisen. We zijn dan ook niet voor niets uitgegroeid tot een gevestigde naam binnen de saneringsbranche. 

Heeft u te maken met asbest in uw woning of kantoorpand? Neem dan contact op met onze specialisten. Het asbest verwijderen wij vakkundig en bovenal veilig.

Hulp nodig?

Asbest is zeer lastig te herkennen. Twijfelt u over de aanwezigheid van asbest in uw muur? Neem dan contact op met het team van JongDijk. 

Hebben wij het vermoeden dat er sprake is van asbest, dan adviseren wij om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf. 

Hechtgebonden of niet-hechtgebonden asbest laten verwijderen?

JongDijk Asbestsanering is gespecialiseerd in het verwijderen van zowel hechtgebonden als niet-hechtgebonden asbest.

Scroll naar boven