Asbestplaten

Asbestplaten

Asbestplaten, niet te verwarren met asbestgolfplaten, zijn platte platen die voorheen veel werden gebruikt ter afwerking van gebouwen. 

Heeft u te maken met asbestplaten, dan kan dit een gevaar vormen voor uw gezondheid. Maar waar vindt u asbestplaten en hoe kunt u deze herkennen? 

Zo werkt JongDijk

Wat zijn asbestplaten?

Vroeger werden asbestplaten op veel verschillende manieren toegepast. De meest voorkomende is in de afwerking van kleine ruimtes, zoals een kelder of een zolder. Ook zijn er gevallen bekend waarbij er volledige gevels mee zijn bekleed. 

Het was erg aantrekkelijk om vlakke asbest cementplaten te gebruiken. Door de eigenschappen van asbest vormden ze de perfecte isolatielaag, waren ze brandbestendig en ook nog eens goedkoop. 

Asbestplaten zijn grotendeels gemaakt van cement en bestaan voor ongeveer 3% uit asbestvezels. Vanwege de combinatie met cement, gaat het hier om hechtgebonden asbest. Dit wil zeggen dat de asbestvezels in het cement vastzitten en niet zomaar in de lucht vrij kunnen komen. 

Let goed op dat u asbestplaten niet verward met de iets dikkere asbest isolatieplaten. Deze dikke platen zijn brozer en bevatten losse asbestvezels. Daarbij haat het dus om niet-hechtgebonden asbestvezels. 

Zijn asbestplaten gevaarlijk voor de gezondheid?

Hoewel asbest in het algemeen gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen, zijn niet alle asbestsoorten even gevaarlijk. Bij asbestplaten gaat het om hechtgebonden asbest. Gezien de asbestvezels nergens naartoe kunnen, zal dit niet direct gevolgen voor uw gezondheid hebben. Pas wanneer er sprake is van schade of breuk van het materiaal kan de situatie kritiek worden. Het kan bijvoorbeeld gaan om:

  • Een afgebroken hoek;
  • Er is een gat in de plaat geboord;
  • Door ouderdom is de plaat verweerd en beschadigd geraakt;
  • De plaat is tegen iets aangestoten waardoor de asbestvezels vrijkomen. 

Hoe asbestplaten te herkennen

Asbestvezels zijn zo microscopisch klein dat ze met het blote oog niet te zien zijn. U zou asbestplaten kunnen herkennen aan dat ze vrij dun zijn en er wit/grijs uitzien. Verder kunnen ze een licht zwarte verwering aan aanhechtingsplaatsen hebben. Gezien de platen veel werd gebruikt als brandvertragend en isolatiemateriaal, is het met name te vinden in:

  • woningen voor 1990;
  • kelders of zolders;
  • dakbeslag/onderdak;
  • rond radiatoren en kachels;
  • ventilatiekanalen

Mogen asbestplaten blijven hangen?

In principe bent u niet verplicht om, wanneer u asbestplaten heeft geconstateerd, dit direct te laten verwijderen. Toch raden we wel altijd aan om de asbestplaten zo snel mogelijk te laten verwijderen. De platen zullen immers met verloop van tijd brozer worden. 

Hoewel u dus niet verplicht bent de asbest platen te verwijderen, is het wel verboden om de platen te beschadigen of te verplaatsen. U mag er niets aan ophangen of verplaatsen. Ook wanneer u een verbouwing of een renovatie op de planning heeft staan, moeten de asbestplaten verwijderd worden. In dat geval zouden er asbestvezels in de lucht vrij kunnen komen en dat is precies wat u wilt voorkomen. 

Mag u zelf asbestplaten verwijderen?

U zou in feite als particulier zelf de asbestplaten mogen verwijderen, mits u voldoende voorzorgsmaatregelen treft voor zowel uzelf als uw omgeving. Voert u de verwijdering van de platen niet goed uit, dan kunnen er veel asbestvezels vrijkomen, met als gevolg dat er nog vele jaren asbest aanwezig zal zijn in de woning. 

In doe-het-zelf zaken is beschermende kleding met mondmasker te verkrijgen. Daarnaast zijn er voor het transport van asbestplaten speciale zakken beschikbaar. Raadpleeg vooraf het containerpark voor eventuele tijdstippen en prijzen. Bij sommige containerparken mag alleen op bepaalde tijden asbest worden afgeleverd en soms zijn er ook beperkingen in de hoeveelheid asbest. 

Liever asbest laten verwijderen door professionals?

JongDijk is een professioneel en ambitieus bedrijf, gespecialiseerd in het veilig en vakkundig verwijderen van asbest voor bedrijven en particulieren. Onze medewerkers beschikken over de nodige certificaten en zijn op de hoogte van de laatste technieken en regelgeving. Het materiaal waar we mee werken voldoet te allen tijde aan de milieu- en veiligheidseisen. We zijn dan ook niet voor niets uitgegroeid tot een gevestigde naam binnen de saneringsbranche. 

Heeft u te maken met asbest in uw woning of kantoorpand? Neem dan contact op met onze specialisten. Wij verwijderen vakkundig en bovenal veilig het asbest. 

Hulp nodig?

Asbest is zeer lastig te herkennen. Twijfelt u over de aanwezigheid van asbest? Neem dan contact op met het team van JongDijk. 

Hebben wij het vermoeden dat er sprake is van asbest, dan adviseren wij om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf. 

Hechtgebonden of niet-hechtgebonden asbest laten verwijderen?

JongDijk Asbestsanering is gespecialiseerd in het verwijderen van zowel hechtgebonden als niet-hechtgebonden asbest.

Scroll naar boven