Asbest laten verwijderen

Asbest laten verwijderen? Kies voor JongDijk

Wanneer u asbest heeft gesignaleerd in/rondom uw woning of bedrijfspand, wacht dan niet te lang en laat dit zo snel mogelijk verwijderen! Voor het verwijderen van asbest is een deskundige aanpak vereist. Het team van JongDijk bestaat uit vakkundige, opgeleide medewerkers conform het Procescertificaat Asbestverwijdering.

Onder meer de agrarische sector, gemeenten, woningbouwverenigingen en vastgoedorganisaties laten saneringswerkzaamheden door ons uitvoeren.

Zo werkt JongDijk

binnensanering

Binnensanering

Er zijn meerdere soorten asbest en elk soort brengt zo zijn eigen risico’s voor de gezondheid met zich mee. De asbestsoorten zijn te verdelen onder verschillende niveaus. De ambifool groep is de gevaarlijkste vorm. Crocidoliet (blauw) en amosiet (bruin) zijn ambifolen die beiden zeer schadelijk zijn voor de gezondheid.

Van deze twee vormen bevat crocidoliet de meeste risico’s. Deze vorm van asbest bestaat uit rechte, harde vezels die niet kunnen worden afgebroken door het immuunsysteem. Dit heeft als gevolg dat deze vezels door het lichaam gaan zweven en zo schade aanrichten. Witte asbest is minder schadelijk.

Hier vindt u meer informatie over de risico’s van asbest. 

Controle na asbestverwijdering bij binnensanering

Wij werken zeer zorgvuldig en veilig wanneer we met een binnensanering bezig zijn. We verrichten extra controles op elkaars werk en vinden een goede samenwerking hierbij erg belangrijk. Zodra wij klaar zijn met de werkzaamheden, zal een specialist van een onafhankelijk laboratorium conform de NEN 2990 ter plaatse komen om de lucht te meten en het containment visueel te controleren. Middels het plaatsen van pompen wordt de luchtmeting uitgevoerd. Wanneer de uitkomst van de meting zich onder de vrijgavegrens bevindt, breken we het containment af en zal de ruimte vrijgegeven worden om weer veilig gebruikt te kunnen worden.

buitensanering

Buitensanering

Bij een buitensanering, vindt de asbestverwijdering in de buitenlucht plaats. Hier gaat het veelal om gevelbekleding, golfplaten, kozijnen en asbestdaken.

Bij het verwijderen van asbesthoudende materialen in de open lucht, zetten we het werkgebied af met waarschuwingsborden, gele asbestlinten en – indien nodig – bouwhekken.

Het werkgebied wordt door JongDijk op deze manier duidelijk afgezet voor de omgeving. Daarbij plaatsen we een decontaminatie-unit op het terrein. Deze speciale unit is voorzien van een vuile ruimte (uitkleedruimte), doucheruimte en een schone ruimte (aankleedruimte).

Controle na asbestverwijdering bij buitensanering

Bij buitensanering zijn veiligheid en gecontroleerd werken net zo belangrijk als bij binnensanering. Tevens dragen wij asbestmaskers en asbestbeschermende kleding. Zodra de werkzaamheden zijn afgerond, wordt ook buiten een controle uitgevoerd door een specialist van een onafhankelijk laboratorium. Er wordt een vrijgaverapport opgesteld en vervolgens wordt het gebied officieel asbestvrij verklaard. Het terrein is dan weer veilig toegankelijk.

Waarom asbest laten verwijderen?

Omdat asbest veel gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, is het advies om asbest zo snel mogelijk te laten verwijderen. JongDijk staat voor u klaar om u hierbij te helpen. Onze wachttijden zijn kort waardoor we u snel met uw project. Wanneer u asbest laat verwijderen door JongDijk bent u verzekerd van een zorgvuldige en vooral veilige aanpak.

Naast uw eigen veiligheid, bestaat er ook een wetgeving over het verplicht saneren van asbestdaken. Na verschillende gesprekken in de Eerste Kamer is het jaartal in plaats van 2024, uitgesteld naar 2028. Wilt u op de hoogte blijven van de laatste informatie rondom het Asbestverwijderingsbesluit? Op onze website vindt u het laatste nieuws rondom asbest. 

Mag u asbest zelf verwijderen?

In bepaalde situaties bent u als particulier vrij om zelf asbest te verwijderen. Het is belangrijk om te weten dat hier een aantal regels bij komen kijken. Op de website van Milieu Centraal leest u meer over deze regels. Om een fikse boete te voorkomen is het aan te raden om goed op de hoogte te blijven van deze regels. Wanneer u liever het zekere voor het onzekere wilt, is het verstandig om professionals in te schakelen.

Hulp nodig?

Twijfelt u over de aanwezigheid van asbest in uw woning of bedrijfpand? Neem dan contact op met JongDijk. 

Wanneer wij vermoeden dat het om asbesthoudende materialen gaat, dan adviseren wij om door een gecertificeerd bedrijf een asbestinventarisatie te laten doen.

Hechtgebonden of niet-hechtgebonden asbest laten verwijderen?

JongDijk Asbestsanering B.V. is dé specialist in het verwijderen van zowel hechtgebonden als niet-hechtgebonden asbest.

Scroll naar boven