Asbestsanering Noord Holland

Asbest aangetroffen in Noord Holland?

Gaat u uw woning, schuur of bedrijfspand renoveren? Of wilt u een dakkapel plaatsen? Is uw pand vóór 1994 gebouwd, dan zou het zomaar kunnen dat u asbest tegenkomt. 

JongDijk is een ‘Procescertificaat Asbestverwijdering’ gecertificeerd bedrijf voor particulieren als bedrijven.  Wij zijn gespecialiseerd in zowel binnen- als buitensaneringen. Maak vandaag nog een afspraak en bel direct 085 0470 470 of vraag een offerte aan. 

Zo werkt JongDijk

Asbest in uw woning of kantoorpand

Zeker als het om oudere woningen en gebouwen gaat komen we nog regelmatig asbest tegen. Asbest bestaat uit verschillende vezels die zijn opgebouwd uit microscopisch kleine asbestvezels. In principe heeft asbest vrij goede eigenschappen. Daardoor was het voorheen erg populair om te gebruiken, vooral in de bouwsector. Zo kan asbest zeer goed tegen hoge temperaturen en heeft het een isolerende werking. Inmiddels is bekend dat asbest absoluut geen onschuldige grondstof is en dat het flinke schade aan de gezondheid kan toebrengen. 

Komen we asbest tegen, dan gaat het vaak om hechtgebonden asbest. Hierbij zitten de asbestvezels verankerd in ander materiaal en kunnen ze niet zomaar loskomen. Bij dit type asbest hoeft u dan ook niet direct actie te ondernemen. 

Doordat de asbestvezels zo klein zijn, zijn ze met enkel het oog niet waarneembaar. Hierdoor is het moeilijk om vast te stellen of u daadwerkelijk met asbest te maken heeft. Om uitsluitsel te geven kunt u het beste een asbestinventarisatie laten uitvoeren door een daarvoor erkend bedrijf. De asbestdeskundige weet precies waar hij op zoek moet gaan naar het asbest. Het komt namelijk standaard voor in bepaalde onderdelen van een woning. Zo is asbest in het verleden vaak gebruikt in bijvoorbeeld de schoorsteen, in cement of in vloerbedekking. 

Het belang van asbest verwijderen

Waar u zich bij hechtgebonden asbest niet direct zorgen hoeft te maken, is dit bij niet hechtgebonden asbest heel anders. De asbestvezels zitten los en kunnen dus eenvoudig in de lucht terecht komen. Het langdurig inademen van asbestvezels kan ernstige schade aan de longen toebrengen. Omdat de asbestvezels microscopisch klein zijn, is het herkennen van asbest vrijwel niet mogelijk. Neem daarom nooit het risico en laat asbest zo spoedig mogelijk verwijderen door een professional. 

Asbest herkennen

Hoewel het herkennen van asbest niet zomaar mogelijk is, zijn er wél een aantal uitgangspunten die houvast kunnen bieden wanneer u het vermoeden heeft dat er sprake is van asbest. 

Zo zijn er bepaalde materialen waarbij de kans op aanwezigheid van asbest erg groot is. Door de isolerende werking werd het veelal gebruikt bij plafonds, daken en als isolatie om verwarmingsbuizen. Ook is het vaak te vinden in kachelplaten bij cv-installaties vanwege de brandwerende werking. 

Asbestinventarisatie Noord Holland

Met een asbestinventarisatie kan er gecontroleerd worden of er al dan niet sprake is van asbest. Een visuele beoordeling heeft als doel om te kijken of er asbestverdachte materialen aanwezig zijn. Dit kan handig zijn wanneer u een huis wilt kopen of uw eigen huis wilt verkopen. Deze beoordeling heeft echter geen waarde als u sloopwerkzaamheden wilt uitvoeren. Bij dit type onderzoek krijgt u namelijk geen asbestinventarisatierapport. 

Heeft u een verbouwing gepland, dan moet u een asbestrapport kunnen overhandigen. Alleen wanneer er geen asbest aanwezig is mag er verbouwd worden zonder vergunning. 

Is het verwijderen van asbest verplicht?

In Noord Holland bent u niet direct verplicht om asbest te laten verwijderen. Let wel, dit is alleen het geval wanneer het gaat om hechtgebonden asbest. Bovendien mag u het asbesthoudende materiaal niet bewerken. Wilt u dit wel, bijvoorbeeld omdat u gaan renoveren of verbouwen, dan bent u wel verplicht om het asbest te laten verwijderen door een daarvoor gecertificeerd bedrijf. 

Mag ik zelf asbest verwijderen?

Wij raden altijd af om zelf asbest te verwijderen. In de meeste gevallen is het bovendien zelfs verboden en kunt u flinke boete riskeren wanneer u dit wel doet. Toch zijn er uitzonderingen op de regel. Het belangrijkste is dat u vooraf de juiste voorzorgsmaatregelen treft, dus beschermende kleding draagt. Gaat u zelf asbest weghalen, dan mag de totale oppervlakte van het asbesthoudende materiaal niet groter zijn dan 35 vierkante meter. Verder mag u alleen hechtgebonden asbest saneren en moet u minstens een week van te voren een sloopmelding indienen bij uw gemeente. 

Subsidie aanvragen bij gemeenten

Heeft u te maken met asbest, dan wil dit niet direct zeggen dat u zelf verantwoordelijk bent voor de volledige kosten voor de verwijdering hiervan. In het kader van energiezuiniger wonen bieden steeds meer gemeenten subsidie voor het verwijderen van asbest. 

Met de EnergieSubsidiewijzer kunt u eenvoudig en snel controleren of uw gemeente het verwijderen van asbest subsidieert. Bij de beschikbare subsidies vindt u een overzicht waarin u kunt zien wat de voorwaarden van het ontvangen van de subsidie zijn en om wat voor bedrag het gaat. Bovendien ziet u in een oogopslag waar u de subsidie kunt aanvragen. 

Asbest verwijderen door professionals

JongDijk staat voor veiligheid, vakkundigheid en teamwork. Wij zijn een professioneel en erkend asbestsaneringsbedrijf, gespecialiseerd in zowel binnen- als buitensaneringen. Onze medewerkers beschikken over de nodige certificaten en zijn op de hoogte van de laatste technieken en regelgeving. Het materiaal waar we mee werken voldoet te allen tijde aan de milieu- en veiligheidseisen. We zijn dan ook niet voor niets uitgegroeid tot een gevestigde naam binnen de saneringsbranche. 

Heeft u te maken met asbest in uw woning of kantoorpand? Neem dan contact op met onze specialisten. De asbestsanering in Noord Holland voeren wij vakkundig en bovenal veilig uit. 

Hulp nodig?

Asbest is zeer lastig te herkennen. Twijfelt u over de aanwezigheid van asbest? Neem dan contact op met het team van JongDijk. 

Hebben wij het vermoeden dat er sprake is van asbest, dan adviseren wij om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf. 

Hechtgebonden of niet-hechtgebonden asbest laten verwijderen?

JongDijk Asbestsanering is gespecialiseerd in het verwijderen van zowel hechtgebonden als niet-hechtgebonden asbest.

Scroll naar boven