Spuitasbest laten verwijderen

Spuitasbest: een bron voor asbestvezels

Voorheen werd spuitasbest veelal toegepast vanwege de brandwerende en isolerende eigenschappen. Al snel werd deze vorm van asbestgebruik verboden, omdat het één van de gevaarlijkste asbesttoepassingen is. Maar waar vindt u dit type asbest en hoe kunt u het herkennen?

Zo werkt JongDijk

Wat is spuitasbest?

Spuitasbest behoort tot de niet-hechtgebonden asbestsoort en bestaat grotendeels uit crocidoliet (blauwe asbest) of amosiet (bruine asbest). Naast bindmiddel, bestaat spuitasbest soms to wel 90 procent uit asbestvezels. Hierdoor is het één van de gevaarlijkste soorten asbest die er in woningen te vinden is. Vanwege de gezondheidsrisico’s werd spuitasbest in 1978 verbonden, bijna 20 jaar eerder dan andere asbest soorten. 

Waar werd spuitasbest voor gebruikt?

Spuitasbest werd voornamelijk gebruikt om te isoleren, gaten te dichten of een brandwerende laag te vormen. Het kan gaan om kleine oppervlakten als luchtkanaal, maar ook grote zoals hele plafonds. Gezien spuitasbest veelal op industrieel vlak werd toegepast, zoals treinen en schepen, is de kans klein dat u deze vorm van asbest zult tegenkomen. Het gaat vaak om oude theaters, zwembaden van voor 1970 en stallen of schuren. Desondanks werd spuitasbest af en toe particulier gebruikt om bijvoorbeeld een stookruimte veilig te maken of een ventilatorrooster te isoleren. 

Hoe kunt u spuitasbest herkennen?

Over het algemeen is spuitasbest vrij snel te herkennen. Deze asbest soort heeft de vorm van zware, ruwe watten en is in bijna alle gevallen grijs of bruin van kleur. 

Loopt u bijvoorbeeld in een gebouw rond dat voor 1978 is gebouwd en ziet u een soort mousse op kanalen, plafonds, muren of gebruiksvoorwerpen? Dan kunt u het beste de ruimte direct verlaten en contact opnemen met een gecertificeerd asbestbedrijf. 

Hoe moet spuitasbest verwijderd worden?

In tegenstelling tot hechtgebonden asbest, mag spuitasbest enkel en alleen door een erkend asbestverwijderaar gesaneerd worden. 

Heeft u geconstateerd dat er in uw woning spuitasbest is gebruikt, dan is de kans aanzienlijk groot dat er ook andere asbest soorten zijn toegepast. Laat daarom een grondige asbestinventarisatie uitvoeren door professionals.

De kosten voor het verwijderen van spuitasbest

De kosten voor het verwijderen van spuitasbest kunnen flink uiteenlopen, maar helaas liggen de kosten vrijwel altijd hoog. Dit komt onder meer door het laten uitvoeren van een asbestinventarisatie, het verwijderen van de spuitasbest en het afvoeren van de asbestresten. 

Bovendien is elk asbestproject uniek. Zonder specifieke gegevens over uw situatie is het dan ook moeilijk om een prijzeninschatting te maken. Wilt u duidelijkheid over op welke kosten u kunt rekenen? Vul dan geheel vrijblijvend ons online offerteformulier in en u ontvangt binnen 24 uur een scherpe en complete prijsopgave in uw mailbox. 

Subsidie aanvragen bij uw gemeente

Is er in uw woning of bedrijfspand spuitasbest aangetroffen, dan hoeft dit niet te betekenen dat u de kosten voor de verwijdering hiervan zelf hoeft te dragen. In het kader van energiezuiniger wonen bieden sommige gemeenten een subsidieregeling aan. 

Met de EnergieSubsidiewijzer kunt u eenvoudig en snel controleren of uw gemeente het verwijderen van asbest subsidieert. Bij de beschikbare subsidies vindt u een overzicht waarin u kunt zien wat de voorwaarden van het ontvangen van de subsidie zijn en om wat voor bedrag het gaat. Bovendien ziet u in een oogopslag waar u de subsidie kunt aanvragen. 

Asbest verwijderen door JongDijk

Hard werken, teamwork en veiligheid boven alles, dat is JongDijk. Wij zijn dé specialist in het vakkundig en veilig saneren van asbest voor bedrijven en particulieren. Onze medewerkers beschikken over de nodige certificaten en zijn op de hoogte van de laatste technieken en regelgeving. Bovendien voldoet het materiaal waar we de saneringen mee uitvoeren te allen tijde aan de milieu- en veiligheidseisen. We zijn dan ook niet voor niets uitgegroeid tot een gevestigde naam binnen de saneringsbranche. 

Heeft u te maken met spuitasbest in uw woning of kantoorpand? Neem dan contact op met onze specialisten. Wij verwijderen vakkundig en bovenal veilig het asbest. 

Hulp nodig?

Asbest is zeer lastig te herkennen. Twijfelt u over de aanwezigheid van asbest? Neem dan contact op met het team van JongDijk. 

Hebben wij het vermoeden dat er sprake is van asbest, dan adviseren wij om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf. 

Hechtgebonden of niet-hechtgebonden asbest laten verwijderen?

JongDijk Asbestsanering is gespecialiseerd in het verwijderen van zowel hechtgebonden als niet-hechtgebonden asbest.

Scroll naar boven