Asbest schoorsteen

Wat is een asbest schoorsteen?

Is uw woning voor 1993 gebouwd? Dan zou het kunnen dat uw oude schoorsteen asbest bevat. Vroeger werd asbest namelijk gebruikt als brandwerend materiaal in en om de schouw. 

Veelal bevatten de cementen buizen die uit oude schouwen steken veel asbestvezels. Asbest in de schoorsteen kan echter op meerdere plaatsen voorkomen dan enkel de afvoerbuis. 

Zo werkt JongDijk

Asbest schoorsteen herkennen

Asbest heeft een aantal functionele eigenschappen. Eén daarvan is de brandwerende werking. Om die reden werd asbest vaak in en om de schoorsteen toegepast. Hierdoor bestaan de meeste ventilatiepijpen en schoorstenen die voor 1993 zijn gebouwd uit asbestcement. 

Hoewel asbest zelf vrij moeilijk te herkennen is, zijn er wel een aantal toepassingen waar u het asbest zou kunnen verwachten. Zo kan het onder meer verwerkt zijn in:

  • Schoorsteenpijpen;
  • Schouwen;
  • Schoorsteenmantels;
  • Schoorsteenbuizen;
  • Rook-/ventilatiekanalen;
  • Cement.

Asbestcement herkennen

Weet u niet zeker of u met asbest te maken heeft? Om hier achter te komen, kunt u uzelf een aantal vragen stellen. Want is uw schoorsteen voor 1993 gebouwd en sindsdien niet meer vernieuwd? Dan is de kans aanzienlijk groot dat uw schoorsteen asbest bevat. Wanneer u er zeker van wilt zijn of uw schoorsteen veilig is, kunt u een asbestinventarisatie laten uitvoeren. Na dit asbestonderzoek weet u uit welk materiaal uw schoorsteen uit rookkanaal bestaat. Hiervan wordt een uitgebreide rapportage opgesteld en op basis hiervan worden de vervolgstappen besproken. 

Asbest schoorsteen laten verwijderen

Wanneer uit de inventarisatie blijkt er sprake is van asbesthoudend materiaal in uw schoorsteen, dan kunt u dit het beste zo snel mogelijk laten saneren door een gecertificeerd asbestbedrijf. Maakt u helemaal geen gebruik meer van de schoorsteen, dan is het wellicht een goede keuze om de schoorsteen in zijn geheel te laten verwijderen. Hiervoor kunt u het team van JongDijk inschakelen. Op deze manier kunt u er zeker van zijn dat het asbest op een vakkundige en bovenal veilige manier wordt verwijderd. 

Zelf asbest verwijderen: mag dat?

Wegens de gezondheidsrisico’s die asbest met zich mee kan brengen, raden wij het u ten zeerste af om het asbest zelf te verwijderen. Toch is er één soort asbest die u zelf zou mogen verwijderen en dat is hechtgebonden of vaste asbest. Houd er rekening mee dat hier strenge regels aan verbonden zitten. Op de website van Milieu Centraal vindt u alle informatie die u nodig heeft. Zo hebben ze een checklist waarmee u asbesthoudende materialen kunt herkennen en een stappenplan voor het geval u daadwerkelijk asbest heeft aangetroffen. 

Niet-hechtgebonden of losse asbest mag u absoluut niet zelf verwijderen. Bij dit type asbest kunnen de asbestvezels zeer snel vrijkomen en wanneer u de vezels inademt is uw gezondheid direct in gevaar. Laat dit daarom altijd saneren door een gecertificeerd asbestverwijderaar. 

Kosten asbest verwijderen

De kosten voor het verwijderen van asbest variëren per project. Zonder specifieke gegevens over uw situatie is het dan ook moeilijk om de prijs in te schatten. Dit is namelijk afhankelijk van diverse factoren waaronder de hoeveelheid asbest, de plaats en de asbestsoort. Bent u toch benieuwd naar de kosten voor asbestsanering? Vul dan ons online offerteformulier in en u ontvangt binnen 24 uur een scherpe en complete prijsopgave in uw mailbox. 

In het kader van energiezuiniger wonen, zijn er gemeenten die budget vrij hebben gemaakt voor het verwijderen van asbest. Via EnergieSubsidiewijzer kunt u eenvoudig en snel controleren of uw gemeente het verwijderen van asbest subsidieert. 

Uw asbest schoorsteen laten saneren door JongDijk

Veiligheid, teamwork en hard werken, dat is JongDijk. Wij zijn een professioneel bedrijf gespecialiseerd in asbestsanering voor bedrijven en particulieren. Ons team beschikt over de nodige certificaten en zijn altijd op de hoogte van de laatste technieken en regelgeving. Bovendien voldoet het materiaal waar we de saneringen mee uitvoeren te allen tijde aan de milieu- en veiligheidseisen. We zijn dan ook niet voor niets uitgegroeid tot een gevestigde naam binnen de saneringsbranche. 

Heeft u het vermoeden dat uw schoorsteen bestaat uit asbesthoudende materialen? Neem dan contact op met onze specialisten. Wij helpen u graag het asbest vakkundig en bovenal veilig te verwijderen. 

Hulp nodig?

Asbest is zeer lastig te herkennen. Twijfelt u over de aanwezigheid van asbest? Neem dan contact op met het team van JongDijk. 

Hebben wij het vermoeden dat er sprake is van asbest, dan adviseren wij om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf. 

Hechtgebonden of niet-hechtgebonden asbest laten verwijderen?

JongDijk Asbestsanering is gespecialiseerd in het verwijderen van zowel hechtgebonden als niet-hechtgebonden asbest.

Scroll naar boven