Soorten asbest herkennen

Heeft u het vermoeden dat er sprake is asbest in uw woning of bedrijfspand? Het is niet zo gek dat u twijfelt, gezien asbestvezels zeer lastig zijn te herkennen. JongDijk Asbestsanering is specialist in het verwijderen van asbest. Door de jaren heen hebben wij veel ervaring opgedaan. Daardoor weten we precies welke soorten en structuren asbest er zijn. Bent u benieuwd met welke asbestsoort u te maken heeft? Maak dan vandaag nog een afspraak met onze experts. 

Wat is asbest?

Asbest is een natuurproduct dat vroeger veel gebruikt werd bij het bouwen van huizen en panden. Asbest is een verzamelnaam voor een aantal natuur gevormde mineralen. Deze mineralen bestaan uit hele kleine vezels. Hierdoor zijn asbestvezels nauwelijks zichtbaar met het blote oog. Heeft u het vermoeden dat er soorten asbest in uw woning of pand zit en u kunt het zelf niet herkennen? Neem dan contact op met JongDijk Asbestsanering. 

Hoe herken je materialen die asbest bezitten?

Er een aantal dingen waaraan u kan zien dat er asbest aanwezig is. U kunt asbest onder andere herkennen aan zijn blauwe, witte of bruine kleur. Alleen asbestvezels zijn met het blote oog niet te herkennen. Toch is het herkennen van materialen waarin het is verwerkt niet erg moeilijk. Gezien het gebruik van asbest sinds 1994 is verboden, kan deze gevaarlijke stof zich alleen bevinden in materialen, producten of gebouwen die voor die tijd zijn gemaakt. Stap één is dan ook om te kijken naar het jaartal waaruit het product of gebouw komt. Voordat asbest verboden was, werd het voornamelijk ingezet vanwege de isolerende functie. De stof werd vroeger daarom voor veel dingen ingezet. Denk daarbij aan daken, plafonds, vloeren, kozijnen, schuurdaken en rondom warme elementen zoals leidingen.

Waarom is asbest zo gevaarlijk?

Wanneer uw lichaam wordt blootgesteld aan asbest kan dit gevaarlijke gevolgen met zich meebrengen. Het lichaam kan de kleine vezels niet filteren. Daardoor heeft u kans op long, longvlies-, of buikvlieskanker. 

Verschillende soorten asbest

Er zijn in totaal 6 verschillende soorten asbest. Het zijn 6 verschillende mineralen waarvan het mineraal Chrysotiel verreweg de meest toegepaste vorm is. Ieder mineraal heeft haar eigen kleur, namelijk wit, blauw, groen, grijs, geel en bruin. Hieronder de 6 verschillende asbestsoorten op een rij.    

  • Chrysotiel (witte asbest)
  • Amosiet (bruine asbest)
  • Crocidoliet (blauwe asbest)
  • Tremoliet (grijze asbest)
  • Actinoliet (groene asbest)
  • Anthophylliet (gele asbest)

Meest gevaarlijke asbest soort

Een ding weten we zeker; alle soorten asbest nemen risico’s met zich mee. Wel zijn er soorten die gevaarlijker zijn dan anderen. De amfibool groep is het gevaarlijkst. De ambifolen crocidoliet (blauw) en amosiet (bruin) zijn twee zeer gevaarlijke vormen van asbest. 

Blauw asbest is het meest schadelijk voor uw gezondheid. Deze blauwe asbest bestaat uit rechte, harde vezels die niet door het imuunssteem kunnen worden afgebroken. Hierdoor kunnen de vezels door het lichaam gaan zwerven en veel schade verrichten. Wilt u zeker weten dat deze gevaarlijke soorten asbest niet in uw woning of pand zitten? Schakel dan JongDijk in.

Veilig asbest verwijderen

Heeft u vragen over het verwijderen van asbest in uw huis? Het team van JongDijk helpt u graag verder. JongDijk is al jarenlang dé specialist in binnen- en buitensaneringen voor particulieren en bedrijven. Wij zijn werkzaam in de regio’s Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, t Gooi en Utrecht.  Wilt u er zeker van zijn dat de sanering volgens de regels verloopt? Schakel dan een gecertificeerd bedrijf als JongDijk in. Neem contact op  en maak vandaag nog een afspraak!

Waarom JongDijk?

Asbest inventarisatie
Scroll naar boven