Asbestsanering Rotterdam

Asbest aangetroffen in Rotterdam?

Wilt u uw woning, schuur of kantoorpand renoveren of slopen? Gaat u verbouwen of wilt u een dakkapel plaatsen? Wanneer uw pand vóór 1994 is gebouwd, heeft u grote kans dat u asbest tegenkomt. 

JongDijk is een ‘Procescertificaat Asbestverwijdering’ gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf voor particulieren als bedrijven. Maak vandaag nog een afspraak en bel direct 085 0470 470 of vraag een offerte aan. 

Zo werkt JongDijk

Asbest in uw woning of kantoorpand

Nog steeds komen we in al wat oudere woningen en panden asbest tegen. Asbest is een natuurlijk product, bestaande uit diverse mineralen die zijn opgebouwd in minuscule asbestvezels. Het heeft goede eigenschappen; zo is het goed bestand tegen zeer hoge temperaturen, heeft het een isolerende werking en is het slijtvast. Het was dan ook behoorlijk populair om te gebruiken in de bouwsector. Inmiddels is bekend dat asbest absoluut geen onschuldige grondstof is en juist grote schade aan de gezondheid kan aanbrengen. 

In de meeste gevallen komen we hechtgebonden asbest tegen. Doordat bij dit type asbest de vezels vast zitten in ander materiaal, bent u niet genoodzaakt het asbest direct te laten verwijderen.

De asbestvezels zijn microscopisch klein en daardoor niet met het oog waarneembaar. Het kan dus moeilijk zijn om vast te stellen of u met asbest te maken heeft. Om uitsluitsel te geven kunt u het beste een asbestinventarisatie laten uitvoeren door een daarvoor erkend bedrijf. De asbestdeskundige weet precies waar hij op zoek moet gaan naar het asbest. Het komt namelijk standaard voor in bepaalde onderdelen van een woning. Zo is asbest in het verleden vaak gebruikt in bijvoorbeeld de schoorsteen, in cement of in vloerbedekking. 

Het belang van asbest verwijderen

Zoals gezegd hoeft u zich bij hechtgebonden asbest niet zo’n zorgen te maken. Bij niet hechtgebonden asbest. De asbestvezels zitten hier namelijk niet verankerd in ander materiaal en dat maakt dat de vezels gemakkelijk in de lucht terecht kunnen komen. Het langdurig inademen van asbestvezels kan ernstige schade aan de longen toebrengen. Omdat de asbestvezels microscopisch klein zijn, is het herkennen van asbest vrijwel niet mogelijk. Neem daarom nooit het risico en laat asbest zo spoedig mogelijk verwijderen door een professional. 

Asbest herkennen

Hoewel het herkennen van asbest niet zomaar mogelijk is, zijn er wél een aantal uitgangspunten die houvast kunnen bieden wanneer u het vermoeden heeft dat er sprake is van asbest. 

In plaats van het asbest zelf, zijn er bepaalde materialen waarvan een grote kans bestaat dat er asbest in verwerkt zit. Door de isolerende werking werd het veelal gebruikt bij plafonds, daken en als isolatie om verwarmingsbuizen. Daarnaast is het ook veel terug te vinden in kachelplaten bij cv-installaties vanwege de brandwerende werking. 

Asbestinventarisatie Rotterdam

Een asbestinventarisatie kan aantonen of er al dan niet sprake is van asbest. Met een visuele beoordeling wordt gecontroleerd of er asbestverdachte materialen aanwezig zijn. Dit kan handig zijn wanneer u een huis wilt kopen of uw eigen huis wilt verkopen. Deze beoordeling heeft echter geen waarde als u sloopwerkzaamheden wilt uitvoeren. Bij dit type onderzoek krijgt u namelijk geen asbestinventarisatierapport. 

Gaat u verbouwen, dan moet u de bouwkundige een asbestinventarisatierapport kunnen overhandigen. Is er geen asbest aanwezig, dan mag de verbouwing van start gaan zonder vergunning.

Is het verwijderen van asbest verplicht?

In Rotterdam bent u niet direct verplicht om asbest te laten verwijderen. Dit geldt echter alleen wanneer het gaat om hechtgebonden asbest. Bovendien mag u het asbesthoudende materiaal niet bewerken. Wilt u dit wel, bijvoorbeeld omdat u gaan renoveren of verbouwen, dan bent u wel verplicht om het asbest te laten verwijderen door een daarvoor gecertificeerd bedrijf. 

Mag ik zelf asbest verwijderen?

Wij raden eigenlijk altijd aan om de asbestsanering uit te besteden aan een specialist. Het is in de meeste gevallen ook verboden om als particulier zelf asbest te verwijderen. In sommige gevallen wordt een uitzondering gemaakt. Het belangrijkste is dat u de juiste voorzorgsmaatregelen in acht neemt, dus beschermende kleding draagt. Gaat u zelf asbest weghalen, dan mag de totale oppervlakte van het asbesthoudende materiaal niet groter zijn dan 35 vierkante meter. Verder mag u alleen hechtgebonden asbest saneren en moet u minstens een week van te voren een sloopmelding indienen bij uw gemeente. 

Subsidie aanvragen bij gemeenten

Zit er asbest in uw woning, dan hoeft dit niet te betekenen dat u zelf verantwoordelijk bent voor de volledige kosten van de sanering. In het kader van energiezuiniger wonen bieden steeds meer gemeenten subsidie voor het verwijderen van asbest. 

Met de EnergieSubsidiewijzer kunt u eenvoudig en snel controleren of uw gemeente het verwijderen van asbest subsidieert. Bij de beschikbare subsidies vindt u een overzicht waarin u kunt zien wat de voorwaarden van het ontvangen van de subsidie zijn en om wat voor bedrag het gaat. Bovendien ziet u in een oogopslag waar u de subsidie kunt aanvragen. 

Asbest verwijderen door professionals

Zegt u JongDijk, dan zegt u veiligheid, vakkundigheid en teamwork. Wij zijn een professioneel en erkend asbestsaneringsbedrijf, gespecialiseerd in zowel binnen- als buitensaneringen. Onze medewerkers beschikken over de nodige certificaten en zijn op de hoogte van de laatste technieken en regelgeving. Het materiaal waar we mee werken voldoet te allen tijde aan de milieu- en veiligheidseisen. We zijn dan ook niet voor niets uitgegroeid tot een gevestigde naam binnen de saneringsbranche. 

Heeft u te maken met asbest in uw woning of kantoorpand? Neem dan contact op met onze specialisten. De asbestsanering in Rotterdam voeren wij vakkundig en bovenal veilig uit. 

Hulp nodig?

Asbest is zeer lastig te herkennen. Twijfelt u over de aanwezigheid van asbest? Neem dan contact op met het team van JongDijk. 

Hebben wij het vermoeden dat er sprake is van asbest, dan adviseren wij om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf. 

Hechtgebonden of niet-hechtgebonden asbest laten verwijderen?

JongDijk Asbestsanering is gespecialiseerd in het verwijderen van zowel hechtgebonden als niet-hechtgebonden asbest.