Asbest in riolering

Riolering met asbest

Asbest kent een aantal functionele eigenschappen, waardoor het voorheen vaak werd toegepast bij de aanleg van de riolering, maar ook bij afvoerbuizen. Pas later werd duidelijk dat asbest nare gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Maar hoe kunt u weten of er asbest in de riolering zit? En wat moet u doen als u deze gevaarlijke stof heeft aangetroffen? 

Zo werkt JongDijk

Welke soorten asbest zijn tegen te komen in de riolering?

Hechtgebonden asbest komt veel voor in cement rioolbuizen. Door dit type asbest toe te passen, werden de cementen buizen sterker en waren ze beter bestand tegen hitte en zuren. Zaten er cementvezels in de rioolbuizen, dan hoefden deze minder snel vervangen te worden. Helaas is er hierdoor nog zoveel asbest in de riolering te vinden. 

Daarnaast bestaat er ook niet-hechtgebonden asbest. Dit werd toegepast in de vorm van geweven asbestvezels (asbestkoord) en spuitasbest. Bovendien werd er af en toe rondom de afvoer gebruikgemaakt van asbestkarton of asbestisolatie. Juist dit type asbest is zo gevaarlijk, omdat hierbij de asbestvezels los zitten. Bij asbestcement bijvoorbeeld zitten de vezels vastgeplakt aan het cement zelf. Hierdoor kunnen ze minder snel in de lucht vrijkomen. Toch kan ook hechtgebonden asbest gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. 

Mag ik zelf asbest in de riolering verwijderen?

Voor het zelf verwijderen van asbest gelden bepaalde regels. Zo mag u hechtgebonden asbest in principe zelf verwijderen, mits u zich aan de wet- en regelgeving houdt. Bij het verwijderen van hechtgeboden asbest is het belangrijk dat u dit in zijn geheel doet. Normaliter liggen afvoer- of rioleringsbuizen verankert in een muur, grond of beton. De asbestcementen buis breken is dan de enige oplossing en dat kunt u beter niet zelf doen. 

Kunt u er wel zelf mee aan de slag, zorg dan dat u altijd de juiste voorbereidingen treft en voldoende beschermende uitrusting aanheeft, zoals een overall en een stofmasker. Bevat de riolering niet-hechtgebonden asbest (stuc-/pleisterwerk of spuitasbest) dan dient u sowieso een gecertificeerd asbestbedrijf in te schakelen om het asbest te verwijderen en af te voeren. 

Mogen asbestbuizen in de grond blijven liggen?

In feite is het zo dat hechtgebonden asbest bij constatering niet direct verwijderd hoeft te worden. Na verloop van tijd vormen ze echter wel degelijk een gezondheidsrisico. De rioolbuizen zullen uiteindelijk verweren en brozer worden. De kans dat er bij breuk of schade asbestvezels in de grond komen is vrijwel zeker. Gezien elke woning bij verbouwing, renoveren of verkoop verplicht een asbesttest krijgt, is het beter om alsnog het asbest te laten verwijderen. 

Het enige uitstel van verwijdering wat mogelijk is, is als u binnen enkele maanden of 1 jaar een verbouwing gepland heeft staan waardoor de asbestbuizen veel vlotter en goedkoper verwijderd kunnen worden. 

Subsidie aanvragen bij uw gemeente

Is er in uw woning of bedrijfspand asbest geconstateerd? Dan hoeft dit niet te betekenen dat u zelf volledig voor de kosten opdraait. In het kader van energiezuiniger worden zijn er inmiddels veel gemeenten die een subsidieregeling aanbieden voor het verwijderen van asbest. 

Met de EnergieSubsidiewijzer kunt u eenvoudig en snel controleren of uw gemeente het verwijderen van asbest subsidieert. Bij de beschikbare subsidies vindt u een overzicht waarin u kunt zien wat de voorwaarden van het ontvangen van de subsidie zijn en om wat voor bedrag het gaat. Bovendien ziet u in een oogopslag waar u de subsidie kunt aanvragen. 

Asbest verwijderen door JongDijk

JongDijk is een professioneel en betrokken bedrijf gespecialiseerd in het saneren van asbest voor bedrijven en particulieren.  Al ons medewerkers zijn in het bezit van de benodigde certificaten en zijn altijd op de hoogte van de laatste technieken en regelgeving. Wij beschikken over jarenlange ervaring in uiteenlopende projecten voor zowel kleine als grote opdrachtgevers. JongDijk is dan ook uitgegroeid tot een gevestigde naam binnen de saneringsbranche. 

Heeft u te maken met asbest? Neem dan contact op met onze specialisten. Wij verwijderen vakkundig en bovenal veilig voor u het asbest. 

Hulp nodig?

Asbest is zeer lastig te herkennen. Twijfelt u over de aanwezigheid van asbest? Neem dan contact op met het team van JongDijk. 

Hebben wij het vermoeden dat er sprake is van asbest, dan adviseren wij om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf. 

Hechtgebonden of niet-hechtgebonden asbest laten verwijderen?

JongDijk Asbestsanering is gespecialiseerd in het verwijderen van zowel hechtgebonden als niet-hechtgebonden asbest.

Scroll naar boven