Asbest verwijderen Amersfoort

Asbest aangetroffen in Amersfoort?

Asbest in uw woning of bedrijfspand is iets wat u absoluut niet wilt. Heeft u het vermoeden dat er sprake is van asbest? Dan kunt u het beste een asbestinventarisatie laten uitvoeren, om vervolgens een erkend asbestbedrijf in te schakelen voor de verwijdering hiervan. 

JongDijk is specialist in het verwijderen van asbest, onder andere in Amersfoort. Dit doen we voor zowel particulieren als bedrijven. Maak vandaag nog een afspraak en bel direct 085 0470 470 of vraag een offerte aan. 

Zo werkt JongDijk

Asbest in uw woning of kantoorpand

Vandaag de dag komen we nog regelmatig asbest tegen in al wat oudere woningen en panden. Het was immers vroeger populair om toe te passen in de bouw. Veelal gaat het om hechtgebonden asbest. Dit wil zeggen dat de asbestvezels verwerkt zitten in ander materiaal. Twijfelt u of u te maken heeft met asbest, dan kunt u een asbestinventarisatie laten uitvoeren om uitsluitsel te geven. De asbestdeskundige weet precies waar hij op zoek moet gaan naar het asbest. Het komt namelijk standaard voor in bepaalde onderdelen van een woning. Zo is asbest in het verleden vaak gebruikt in bijvoorbeeld de schoorsteen, in cement of in vloerbedekking. 

Het belang van asbest verwijderen

Over hechtgebonden asbest hoeft u zich niet zo’n zorgen te maken. Dit is anders bij niet hechtgebonden asbest. Bij losse asbest zitten de vezels niet verwerkt in ander materiaal, waardoor ze eenvoudig in de lucht terecht kunnen komen. Het langdurig inademen van asbestvezels kan ernstige schade aan de longen toebrengen. Omdat de asbestvezels microscopisch klein zijn, is het herkennen van asbest vrijwel niet mogelijk. Neem daarom nooit het risico en laat asbest zo spoedig mogelijk verwijderen door een professional. 

Asbest herkennen

Het herkennen van asbest is dus niet zomaar mogelijk. Toch zijn er wel enkele uitgangspunten die houvast kunnen bieden als u het vermoeden heeft dat er asbest aanwezig is. 

Hoewel het herkennen van asbest zelf is uitgesloten, kunt u wel asbesthoudende materialen herkennen. Asbest heeft een aantal belangrijke eigenschappen waardoor het populair was om te gebruiken in diverse bouwmaterialen. Het heeft onder meer een isolerende werking, en werd dus veel toegepast bij plafonds, daken en als isolatie om verwarmingsbuizen. Ook is het bestand tegen zeer hoge temperaturen, wat het ideaal maakte om te verwerken in kachelplaten bij cv-installaties. 

Asbestinventarisatie Amersfoort

Met een asbestinventarisatie kan de aanwezigheid van asbest al dan niet worden aangetroffen. Er zijn diverse soorten asbestonderzoeken. Bij een visuele beoordeling wordt er gecontroleerd of er asbestverdachte materialen aanwezig zijn. Dit kan bijvoorbeeld van pas komen als u een huis wilt kopen of verkopen. De visuele beoordeling heeft geen extra waarde als u sloopwerkzaamheden wilt gaan uitvoeren, bij dit type onderzoek wordt er namelijk geen asbestinventarisatierapport opgeleverd. 

Gaat u verbouwen, dan moet u de bouwkundige een asbestinventarisatierapport kunnen overhandigen. Is er geen asbest aanwezig, dan mag de verbouwing van start gaan zonder vergunning.

Is het verwijderen van asbest verplicht?

In Amersfoort bent u niet verplicht om asbest te laten verwijderden. Let wel, dit geldt alleen als er sprake is van hechtgebonden asbest en u niet van plan bent de asbesthoudende materialen te bewerken. Wilt u dit wel, bijvoorbeeld omdat u van plan bent om te verbouwen of renoveren? Dan bent u wel verplicht het asbest te verwijderen door een erkend asbestbedrijf. 

Mag ik zelf asbest verwijderen?

U kunt een asbestsanering het beste uitbesteden aan een specialistisch bedrijf. Sterker nog, in de meeste gevallen is het zelfs verboden om als particulier asbest te verwijderen. Toch zijn er een aantal uitzonderingen op de regel. Zo mag u alleen zelf asbest verwijderen wanneer de totale oppervlakte van het asbesthoudende materiaal niet groter is dan 35 vierkante meter. Bovendien mag u enkel hechtgebonden asbest zelf verwijderen en moet u minstens een week van tevoren een sloopmelding heeft gedaan bij de gemeente. 

Subsidie aanvragen bij gemeenten

Heeft u asbest geconstateerd, dan hoeft dit niet meteen te betekenen dat u zelf volledig verantwoordelijk bent voor de kosten van asbestverwijdering. In het kader van energiezuiniger wonen bieden steeds meer gemeenten subsidie voor het verwijderen van asbest. 

Met de EnergieSubsidiewijzer kunt u eenvoudig en snel controleren of uw gemeente het verwijderen van asbest subsidieert. Bij de beschikbare subsidies vindt u een overzicht waarin u kunt zien wat de voorwaarden van het ontvangen van de subsidie zijn en om wat voor bedrag het gaat. Bovendien ziet u in een oogopslag waar u de subsidie kunt aanvragen. 

Asbest verwijderen door professionals

Zegt u JongDijk, dan zegt u veiligheid, vakkundigheid en teamwork. Wij zijn een professioneel en erkend asbestsaneringsbedrijf, gespecialiseerd in zowel binnen- als buitensaneringen. Onze medewerkers beschikken over de nodige certificaten en zijn op de hoogte van de laatste technieken en regelgeving. Het materiaal waar we mee werken voldoet te allen tijde aan de milieu- en veiligheidseisen. We zijn dan ook niet voor niets uitgegroeid tot een gevestigde naam binnen de saneringsbranche. 

Heeft u te maken met asbest in uw woning of kantoorpand? Neem dan contact op met onze specialisten. Het asbest verwijderen in Amersfoort voeren wij vakkundig en bovenal veilig uit. 

Hulp nodig?

Asbest is zeer lastig te herkennen. Twijfelt u over de aanwezigheid van asbest? Neem dan contact op met het team van JongDijk. 

Hebben wij het vermoeden dat er sprake is van asbest, dan adviseren wij om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf. 

Hechtgebonden of niet-hechtgebonden asbest laten verwijderen?

JongDijk Asbestsanering is gespecialiseerd in het verwijderen van zowel hechtgebonden als niet-hechtgebonden asbest.