Asbest of niet: hoe herkent u het en wat zijn de gevaren?

Hoewel iedereen in meer of mindere mate bekend is met asbest, is het herkennen van de stof nog best lastig. Want heeft u te maken met asbest of niet? En zo ja, wat zijn dan voor u de vervolgstappen? Wij leggen graag aan u uit op welke manier u asbest kunt herkennen en wat de gevaren zijn van deze stof. 

Weet u al dat u te maken heeft met asbest en wilt u dit snel en vakkundig laten verwijderen? Maak dan vandaag nog een afspraak! 

Het herkennen van asbest

Wat veel mensen niet weten, is dat asbest een natuurproduct is. Asbest is namelijk een verzamelnaam voor een zestal natuur gevormde mineralen. Deze mineralen bestaan uit minuscule vezels die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Dit klinkt misschien onschuldig, maar het tegendeel is waar. De asbestvezels kunnen namelijk ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Het is dan ook zeer belangrijk dat u het asbest tijdig kunt herkennen. In dat geval kunt u een gecertificeerd asbestbedrijf als JongDijk inschakelen om de stof te verwijderen en zo voorkomen dat het asbest een bedreiging wordt voor u of uw omgeving. Hier vindt u alle informatie die u nodig heeft om asbest op tijd te herkennen. Daarnaast leggen we u uit wat asbest precies is en welke risico’s eraan verbonden. 

Asbest golfplaten herkennen
asbestos

Wat is asbest eigenlijk?

Voordat u het kunt herkennen, is het goed om te weten wat asbest precies is. De mineralen waaruit asbest bestaat zijn opgebouwd uit microscopisch kleine, naaldachtige vezels. De zes verschillende soorten zijn onder te verdelen in twee hoofdgroepen. Deze twee groepen verschillen in samenstelling, structuur en vorm. 

Vroeger was men voornamelijk bekend met de positieve eigenschappen van asbest. Zo is het zeer sterk en is het goed bestand tegen hoge temperaturen. Het werd daarom veelal verwerkt in allerlei bouwmaterialen, zoals cement, kunststof of golfplaten. 

Inmiddels weten we dat asbest zeer ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Wanneer asbesthoudend materiaal wordt bewerkt, bijvoorbeeld bij een verbouwing, komen er asbestvezels vrij. Bij inademing hiervan kunnen de longen worden aangetast. Het langdurig inademen van de vezels kan zelf jaren later nog longaandoeningen als gevolg hebben, waaronder longkanker. 

Hechtgebonden asbest

Asbest is niet in alle gevallen gevaarlijk. Zolang er geen vezels vrijkomen, is er een feite niet zoveel aan de hand. Bij hechtgebonden asbest is de kans minimaal dat er asbestvezels vrij komen. Wanneer de vezels vastzitten aan hard materiaal is het asbest ‘hechtgebonden’. In dit geval gaat het om een combinatie van asbest met één of meerdere bouwmaterialen. Verkeert dit materiaal in goede staat, dan zullen er nauwelijks vezels vrijkomen. U kunt hechtgebonden asbest herkennen aan de manier waarop het is toegepast. Heeft u te maken met hechtgebonden asbest, dan hoeft u dit niet direct te laten verwijderen. Wel is het goed om van de aanwezigheid op de hoogte te zijn. Dit is namelijk goed om te weten wanneer u gaat verbouwen of er scheuren ontstaan. Is hier sprake van, dan moet u het asbest alsnog laten verwijderen. Er bestaat één uitzondering op de regel. Zit er asbest in het dak, dan moet dit te allen tijde verwijderd worden. Dit heeft te maken met de grote kans op beschadigingen door weersomstandigheden. 

Niet-hechtgebonden asbest

In tegenstelling tot hechtgebonden asbest, is niet-hechtgebonden asbest erg gevaarlijk. Dit soort asbest is een stuk zachter, zit niet vast aan ander materiaal en brokkelt dus sneller af met als gevolg dat de vezels makkelijk vrijkomen. Is het asbest dus niet of nauwelijks in een dragermateriaal geankerd, dan is er sprake van ‘niet-hechtgebonden’ asbest. In sommige gevallen kunt u niet-hecht gebonden asbest herkennen aan de kleur, maar vooral aan de manier van toepassen. Vanwege de gezondheidsrisico’s is het belangrijk dat u deze vorm van asbest zo snel mogelijk laat verwijderen door een professional. 

Hoe herkent u asbest?

Asbest is wit, blauw of bruin, maar doordat asbestvezels een minuscuul formaat hebben zijn ze met het blote oog niet te zien. De vezels zijn daardoor niet te herkennen zonder daarvoor speciale apparatuur. Er zijn gelukkig wel andere manieren om achter de aanwezigheid van asbest te komen. 

Zo is het gebruik van asbest sinds 1993 verboden, maar de stof kan zicht nog steeds bevinden in objecten, materialen en panden van vóór die tijd. De eerste stap is dus om te kijken naar jaartallen van producten of materialen. Ligt het bouwjaar hiervan tussen 1945 en 1994? Dan is het zeer waarschijnlijk dat er asbest aanwezig is. 

Verder bevatten asbesthoudende materialen bepaalde eigenschappen die u kunnen helpen om asbest te herkennen.

  • Asbest heeft een isolerende werking met betrekking tot zowel geluid, warmte als elektriciteit. Vroeger werd het dan ook veelal als isolatiemateriaal gebruikt, rondom warme leidingen en bij plafonds en daken. 
  • Naast een isolerend vermogen, is de stof ook bestand tegen zeer hoge temperaturen. Het werd daarom toegepast bij kachelplaten, die vervolgens weer verwerkt werden in haarden en cv-installaties. 
  • Als grondstof is asbest zeer goedkoop. De kans is dan ook groter dat het zich bevindt in in goedkope materialen dan in de duurdere varianten. 
  • Asbest is van zichzelf erg duurzaam. Dit is terug te zien in de oorsprong van de naam. Het Griekse ‘asbestos’, waar de naam asbest vandaan komt, betekent namelijk onverwoestbaar. 

Twijfel voorkomen met een asbestinventarisatie

Heeft u asbesthoudende materialen herkent in of rondom uw woning? Of bent u er niet helemaal zeker van, maar heeft u wel vermoedens? Voor uw eigen gezondheid maar ook dat van uw naasten is het verstandig om de aanwezigheid van asbest te laten controleren door een gecertificeerd asbestbedrijf. Het analyseren van een monster middels een microscoop is de enige manier om met zekerheid te zeggen of er sprake is van asbest. JongDijk helpt u hier graag mee verder. Neem contact op met één van onze specialisten voor meer informatie hierover. Blijkt het inderdaad te gaan om asbest, dan adviseren we u om dit door onze professionals te laten verwijderen. 

Waarom asbest laten verwijderen?

Zoals we al meerdere malen hebben aangegeven, kan het inademen van asbestvezels nare gevolgen hebben voor uw gezondheid. Is asbest geconstateerd, dan kunt dit het beste zo snel mogelijk laten verwijderen door een daarvoor gecertificeerd bedrijf. Naast de asbestinventarisatie, regelen we voor u ook graag de sanering. Wel zo makkelijk, want zo hoeft u niet te schakelen tussen verschillende partijen. Bovendien hebben we korte wachttijden en kunnen we dus snel uw saneringsproject oppakken. 

Naast dat asbest gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, bestaat er ook een wetgeving over het verplicht verwijderen van asbestdaken, zoals golfplaten. Voorheen was de wetgeving vastgesteld op 2024, wat betekent dat voor 2024 alle asbestdaken verwijderd moeten zijn. Na meerdere gesprekken in de Eerste Kamer is deze wetgeving uitgesteld tot 2028. Wilt u op de hoogte blijven van het Asbestverwijderingsbesluit? U kunt het laatste nieuws hiervan volgen op onze website. 

Mag u zelf asbest verwijderen?

In principe raden wij het altijd af om asbest zelf af te breken. In de meeste gevallen is het zelfs verboden om zelf asbest te verwijderen. Toch zijn er bepaalde uitzonderingen. Lees u van te voren goed in, aan asbestsanering zitten namelijk heel wat regels verboden. Houdt u zich daar niet aan, dan kunt u een fikse boete riskeren. Op de website van Milieu Centraal vindt u alle informatie die u nodig heeft. Naast de regels omtrent asbestverwijdering, bevat de website ook een checklist om asbest te herkennen en een stappenplan met wat te doen wanneer u asbest heeft gesignaleerd. 

Kosten asbest verwijderen

Hebben we geen specifieke gegevens over uw situatie, dan is het lastig om de prijs voor het verwijderen van asbest vast te stellen. De kosten zijn namelijk afhankelijk van meerdere factoren, waaronder  de hoeveelheid, de asbestsoort en de locatie waar het zich bevindt. Bent u toch benieuwd naar de kosten van uw project?  Vraag dan nu geheel vrijblijvend uw offerte aan en u ontvangt binnen 24 uur een scherpe en compleet prijsopgave in uw mailbox. 

Asbest laten verwijderen: wat zijn de kosten?

Zoals gezegd zijn de kosten afhankelijk van diverse factoren. Hieronder hebben we enkele voor u op een rijtje gezet. 

  • hoeveelheid asbest
  • oppervlakte in m1 of m2
  • aantal ruimtes waar asbest voorkomt
  • verwerkingsmethode
  • bevestigingsmethode
  • soort asbest
  • bereikbaarheid
  • spoed en calamiteiten

Verder kan het voorkomen dat er toeslagen berekend moeten worden, bijvoorbeeld als de asbesthoudende materialen moeilijk zijn weg te halen of in het geval van calamiteiten. 

Zo zit er een groot verschil in of het asbest binnen of buiten zit. Daarnaast brengt het verwijderen van asbest golfplaten of dakbeschot andere kosten met zich mee dan wanneer een vensterbank of schoorsteen verwijderd moet worden. 

Zijn de kosten voor het verwijderen van asbest aftrekbaar?

Sommige asbestkosten zijn aftrekbaar voor bedrijven. Hierbij kunt u denken aan stallen (agrarische bedrijven), loodsen, schuren en kantoorgebouwen. 

Gezien asbest flinke gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen, is de overheid erbij gebaat dat er zoveel mogelijk asbest wordt verwijderd. Daarom bestaat er verschillende financiële regelingen. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van Rijksoverheid

Asbestkosten aftrekbaar particulier?

Voor particulieren zijn asbest verwijderingskosten helaas niet aftrekbaar. Als u een huis gaat kopen, slopen of renoveren is het dus goed om vantevoren verschillende offertes op te vragen bij gecertificeerde asbestsaneringsbedrijven. Daarnaast is het laten maken van een inventarisatierapport zeer verstandig. Dan komt u niet voor verrassingen te staan, waardoor u de kosten van asbest verwijderen niet zou kunnen betalen.

Subsidie voor het verwijderen van asbest

Vanuit de Rijksoverheid is er in 2022 geen subsidie meer aan te vragen voor de verwijdering van asbest. In 2016 was €75 miljoen beschikbaar gesteld, maar deze is inmiddels – samen met de extra €8 miljoen van 2019 – helemaal op. Daarentegen is men niet meer verplicht om voor 2024 alle asbestdaken verwijderd te hebben. Dit hoef echter niet te betekenen dat u genoodzaakt bent alles zelf te betalen. In sommige gemeenten is het namelijk nog wel mogelijk om, in het kader van energiezuiniger wonen, subsidie aan te vragen. Controleer via de subsidiewijzer van Milieu Centraal of u in uw gemeente een subsidieaanvraag kunt indienen. 

Wilt u meer informatie over of er bij u wel of niet sprake is van asbest? Of bent u op zoek naar een professionele partij dit het asbest vakkundig voor u kan verwijderen? Bel voor direct advies naar 085 0470 470.

Scroll naar boven